ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полиция е обискирала парижкия офис на “Макинзи”

свят

Полицаи са претърсили офисите на "Макинзи" в Париж на 24 май във връзка с разследване на предполагаема данъчна измама, информира френската финансова прокуратура. Проверките на американския консултант по мениджмънт са провокирани от твърдения на френския сенат през март, че фирмата не плаща корпоративен данък във Франция. "Макинзи" отказва категорично каквито и да било законови нарушения.

В официално изявление на 24 май компанията потвърждава обиска и твърди, че сътрудничи изцяло на властите, както винаги досега. Тя посочва също, че изпълнява всички френски данъчни и социални наредби, които касаят дейността й.

Използването на частни консултанти от правителството на френския президент Еманюел Макрон изскочи като неочакван проблем преди президентските избори във Франция през април, които Макрон спечели. Опозицията обвини кабинета му, че е похарчила прекалено много средства за международни съветници, които плащат нищожни или никакви данъци във Франция.   

В доклад на френския сенат от март се твърди, че френските министри са увеличили повече от два пъти разходите за външни консултанти – от 379 млн. евро през 2018-а на 894 млн. евро през 2021-а. В сенатския анализ се посочва също, че "Макинзи", която присъства във Франция от 1964-а и офисът й е на престижната "Шан-з-Елизе", не е плащала корпоративни данъци във Франция през последните десет години. 

В отговор, "Макинзи" е заявила официално, че френското й поделение е превело 422 млн. евро за налози и социални вноски от 2011-а до 2020-а. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст