Румен Радев: На 24 май всички сме българи

Румен Радев

Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома, посочва президентът Румен Радев в приветствието си към българския народ по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Текстът беше разпространен от прессекретариата на държавния глава.  

"На 24 май всички сме само българи, в йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете", отбелязва Радев.

Днес българите в България сме седем милиона, милиони други са извън Отечеството, но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде – това е българският език, заявява президентът. "От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно", посочва държавният глава.

"Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на "неразумните юроди", които боравят произволно с думите му", отбелязва Румен Радев. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата, заявява той.

"Времената се менят. Днес българите са навред, а децата и внуците ни често говорят по няколко езика. Но родната реч, както и друг път съм имал повод да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома си", казва президентът. Думите са наше достояние, нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ", посочва в приветствието си държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст