15-килограмова златна монета в чест на кралица Елизабет ІІ

свят

Кралският монетен двор на Великобритания е изработил огромна златна монета в чест на платиннения юбилей на кралица Елизабет ІІ – 70 години на трона. Тя е с диаметър от 220 мм, тежи 15 кг и е с деноминация 15 хил. брит. паунда. Поръчана е от частен британски колекционер за необявена сума.

Дизайнер на най-голямата в историята на Кралския монетен двор монета е художникът Джон Бергдал и изработването й е отнело почти 400 часа. На обратната й страна е изобразен монограм EІІR, овенчан с корона и ограден с рози (бел. ред. – хералдическата емблема на Англи), жълти нарциси (бел. ред. – национална емблема на валийците), магарешки бодил (бел. ред. – емблема на Шотландия) и детелина (бел. ред. – емблема на Ирландия), представляващи Обединеното кралство. На лицевата страна на монетата е има изображение на кралицата на кон, гравирано върху скъпоценния метал.

Клер Макленън – директор на отдела за възпоменателни монети на Кралския монетен двор – подчертава, че изработената от 15 кг чисто злато юбилейна "пара" е уникално произведение на изкуството, шедьовър в Платинената юбилейна колекция, която ще бъде ценно наследство за бъдещите генерации.  

Частният британски колекционер посочва, че като дългогодишен клиент на монетния двор е инвестирал в уникални и интересни монети, отбелязващи специални моменти от управление на кралицата, които ще останат в семейството му за бъдещите поколения.

Пол Морган – технически мениджър на Кралския монетен двор – обяснява, че "големината и диаметърът на монетата е позволил да се разширят границите за изсичане, за да се постигне изключително ниво на релеф и детайли". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст