ЕК и държавите членки трябва да се фокусират върху продоволствената сигурност

жито

Усилията на Европейската комисия и държавите членки трябва да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност.  Това е казал заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство по време на дискусия за състоянието на селскостопанските пазари в резултат на нашествието в Украйна.

Той посочва, че България е обезпокоена от продължаващото повишение на цените през последните месеци на основните селскостопански и хранителни продукти под влияние на покачващите се разходи за производство. Данните за страната показват покачване на цената на хлебната пшеница с близо 68% спрямо миналата година по това време, на царевицата за зърно – с 55%, а тази на слънчогледа – с почти 63 на сто.

„Цените на торовете са се покачили три до четири пъти спрямо миналогодишните си нива. Производството в животновъдство се свива в дългосрочен план, а добавената стойност постоянно пада“, посочва заместник-министърът.

През последните месеци текат инфлационни процеси,  а смущенията на пазарите в резултат от войната в Украйна будят притеснения, от една страна, за осигуряването на хранителни продукти на достъпни цени за българските потребители, а от друга – за икономическите резултати на земеделските стопанства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст