Кредитната еуфория не спира

пари

В края на април тази година кредитите за неправителствения сектор* продължават да растат и са над 74 млрд. лв. (50.5 на сто от БВП). Сравнението показва, че към края на март те са били близо 73.4 млрд. лв. (50 на сто от БВП). През четвъртия месец на тази година заемите се увеличават на годишна база с 10.7 на сто. Това показва информацията от Българска народна банка.

Повече кредитите са изтеглили и нефинансовите предприятия. Сумата им нараства със 7.7 на сто на годишна база през април и в края на месеца достигат 38.8 млрд. лв. (26.4 на сто от БВП).

Продължава голямата активност и на домакинствата на кредитния пазар. Ниските лихви са голямата кукичка за всички, но, от друга страна, и високите доходи в някои сектори карат българите да са толкова смели при трупането на дълг. В края на април домакинствата са взели повече от 30.1 млрд. лв. (20.5 на сто от БВП) заеми. На годишна база това означава увеличение с 14.2 процента. В края на април на жилищните кредити се пада по-голямата част от тези заеми – близо 14.7 млрд. лв., като нарастват на годишна база с 18.1 на сто. Потребителските кредити възлизат на повече от 13.9 млрд. лв., като те се увеличават с 11.9% спрямо същия месец година по-рано. 

Заемите, които са взели работодатели и самонаети лица също се увеличават през април – с 3.1 на сто на годишна база.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия в края на април, са повече от 5.1 млрд. лв. (3,5 на сто от БВП) и се увеличават на годишна база с 13,6 на сто. 

*Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст