ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц: Путин няма да спечели войната

Олаф Шолц (Ройтерс)

Германският канцлер Олаф Шолц остро осъди войната на Русия срещу Украйна и призова за глобално сътрудничество за справяне с животозастрашаващи предизвикателства като климатичните промени, глада и зависимостта от изкопаемите горива, предаде Асошиейтед прес.

Шолц заяви днес пред Световния икономически форум в Давос, че „нахлуването в Украйна не бележи просто избухването на някакъв конфликт някъде си в Европа“. „Тук въоръжена с ядрено оръжие свръхсила има претенции да преначертае границите“, изтъкна той.

По думите му руският президент Владимир Путин „иска да се върне към световен ред, при който най-силният диктува кое е правилно, при който свободата, суверенитетът и самоопределението не са правилни неща“.

Канцлерът описа водената от Путин политика на война като „империализъм“, който цели "да ни върне към време, когато войната е била обичайно средство на политиката, когато нашият континент и светът не са имали стабилен ред на мир“.

Според Шолц светът вече не е двуполюсен като през Студената война между САЩ и СССР. Той каза, че е важно, вместо политиката на силата от последните столетия, всички държави да работят заедно за справяне със заплахи като глада, климатичните промени или зависимостта от изкопаемите горива.

„Ако някои искат да ни върнат към миналото на национализма, империализма и войната, нашият отговор е: не и с наше участие. Ние се застъпваме за бъдещето“, заяви той.

Относно войната в Украйна Шолц заяви, че Русия няма да я спечели, предаде Франс прес.

"Путин не трябва да спечели своята война. Убеден съм в това. Той няма да я спечели", заяви Шолц. Той допълни, че руският президент вече е пропуснал стратегическите си цели и че една инвазия на цяла Украйна днес изглежда по-далечна опасност, отколкото в началото на офанзивата.

Според Шолц това може да се обясни едновременно с впечатляващата съпротива на украинските сили и с реакцията на западните съюзници, които наложиха безпрецедентни санкции срещу Москва и подкрепиха Киев, в това число и военно.

"Ние не правим нищо, което може да въвлече НАТО във войната. Защото това означава една пряка конфронтация между ядрени сили", подчерта Шолц. "Но тук става дума да се накара Путин да проумее, че не може да диктува мира. Украйна няма да го приеме  и ние също", добави канцлерът.

"За мен е ясно, че Путин ще преговаря директно за мир само ако си даде сметка, че не може да разгроми съпротивата на Украйна", подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст