ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През 1966 г. копие на парахода “Радецки” е пуснато на вода

радецки

На днешния ден през 1966 г. възстановеното копие на парахода "Радецки" е пуснато на вода в Русе. Австрийският пътнически параход е построен през 1851 г. и е бил  предназначен за редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова.

Наречен е така на името на фелдмаршал Йозеф Радецки (на немски: Johann Josef Wenzel Graf Radetzky von Radetz; на чешки: Jan Josef Václav hrabě Radecký z Radče). Той е чешки благородник в Кралство Бохемия от Свещената Римска империя (граф) и изтъкнат военачалник (фелдмаршал) от Австрийската империя от първата половина на XIX век.

На него е посветен прочутият марш на Йохан Щраус – баща – "Радецки марш", и е наименуван австрийският кораб "Радецки", с който четата на Христо Ботев достига и слиза на българския бряг на река Дунав. Франц Грилпарцер пише за Йозеф Радецки поемата "Австрия е в твоя лагер".

Параходът "Радецки" е паметен за българската история, тъй като е използван за преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България.

На 16 май и 17 май 1876 г. корабът извършва плаване към Виена и спира на редица румънски пристанища. На палубата му, предрешени като обикновени пътници, от няколко пристанища се качват четниците и самият войвода Христо Ботев. Той връчва на капитана писмено обръщение-ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй, като пояснява: за да се притечем в помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо отечество: България. Ултиматумът е изпълнен и четата на Христо Ботев слиза на българска земя.

На този параход и знаменития преход на Ботевата чета с него Иван Вазов още същата 1876 година посвещава популярните стихове, превърнали се в последствие в патриотична песен:

Тих бял Дунав се вълнува,

весело шуми,

и Радецки гордо плува

по златни вълни.

Параходът е използван до 1918 г., а през 1924 г. е бракуван и унищожен. В началото на 60-те години на миналия век в Народна република България се заражда инициатива за възстановяването му – събирани са доброволни дарения сред учениците и работещите.

Между 1964 и 1966 г. в Русенската корабостроителница е построена реплика на парахода на базата на парния влекач "Пловдив" с водни колела (долапи), като са ползвани стари чертежи, снимки и спомените на 84-годишния Йожеф Кирали – бояджия на оригиналния параход.

В навечерието на 90-годишнината от гибелта на Христо Ботев корабът тържествено е открит и обявен за музей.

Днес е един от Стоте национални туристически обекта.

В момента корабът се намира в специално изградено за него място на Козлодуйския бряг. Корабът "Радецки" стои застопорен на кея на пристанището в Козлодуй и вече не е плаващ заради това, че не е минал технически прегледи. Припомняме, че разрешителното за плаване на "Радецки" изтече на 11 април тази година.

Музеят "Параход "Радецки" е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Когато беше в движение той осъществяваше пътувания при организирани групи ежегодно от месец април до края на месец октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст