ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е приета за асоцииран член на инвестиционния комитет към ОИСР

оиср

Правителството одобри присъединяването на България към Декларацията за международните инвестиции и мултинационалните предприятия и свързаните с нея единадесет препоръки и четири решения на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Решението включва и придобиването от България на статут „асоцииран участник" в Инвестиционния комитет и Работната група за отговорно бизнес поведение на международната организация.

Присъединяването към Декларацията се предшества от „Преглед на инвестиционната политика". С него се оценява дали държавите спазват определени принципи и стандарти в области като инвестиционна политика, насърчаване на инвестициите, конкуренция, търговия, данъчно облагане, корпоративно управление, финанси, инфраструктура, развитие на човешките ресурси и други.

След извършването на Прегледа, България получи покана за присъединяване към Декларацията за международните инвестиции и мултинационалните предприятия (Декларацията – Declaration on International Investment and Multinational Enterprises). Това пък повиши и статута ни в „ асоцииран участник" в Инвестиционния комитет на ОИСР, както и в спомагателните му органи – Работната група за отговорно бизнес поведение на ОИСР и Кръгла маса за свободата на инвестициите.

С присъединяването си към Декларацията, страните признават необходимостта от укрепване на своето сътрудничество в областта на преките чуждестранни инвестиции. Заедно с това се признава необходимостта да се отдаде дължимата тежест на интересите на присъединилите се правителства, засегнати от специфични закони, наредби и административни практики за предоставяне на официални стимули и пречки за преки чуждестранни инвестиции. А правителствата ще се стремят да направят тези мерки възможно най-прозрачни и информацията за тях да бъде лесно достъпна.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст