ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Италианската „Анжелини“ расте в производството на машини за хигиенни продукти 

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на „Анджелини Холдинг“ С.п.А. (Angelini Holding S.p.A.), Италия на едноличен контрол върху „Фамеканика Дата“ С.п.А (Fameccanica Data S.p.A.), Италия и предприятията, контролирани от него, съобщиха от регулатора.

Фирмите са задължени да уведомят предварително КЗК за намерението си да осъществяват концентрация, когато сумата от общите обороти на всички участници в сделката на територията на страната за предходната финансова година надхвърля 25 млн. лева.

Икономическата цел на сделката е да се даде възможност на „Анджелини“ да консолидира участието си в машинната индустрия чрез придобиване на направлението за оборудване за автоматизация и роботика, което преди е било съвместно контролирано с P&G чрез „Фатер“. Сделката също така ще даде възможност на новия собственик да проучи нови възможности за инвестиции и да създаде синергии с други дейности, осъществявани в рамките на придобиващата група.

В момента „Фамеканика Дата“ се контролира пряко от едноличния собственик на неговия капитал „Фатер“ С.п.А., Италия, което пък е съвместно предприятие (50/50) между „Анджелини“ и „Проктър&Гембъл“ Холдинг“ С.р.л.

„Анджелини“ упражнява непряк контрол върху фирмата с регистрация у нас – „Анджелини Фарма България” ЕООД – София. „Фамеканика Дата“ не притежава фирми, които са регистрирани в страната ни.

На територията на България „Анджелини“ е активно чрез „Фатер Сентрал Юръп“ С.р.л. в продажбата на продукти за грижа за тъканите и дома.
Дейността на „Анджелини Фарма България” е фокусирана върху дистрибуция на фармацевтични продукти (хранителни добавки, инжекционни разтвори, аналгетици, антивирусни средства, противовъзпалителни средства, антипсихотици и
антисептици, антибиотици, симптоматични лекарства, антидепресанти и противоракови лекарства).

„Фамеканика“ е активно в производството и продажбата на оборудване за автоматизация и роботика. Става въпрос за машини за абсорбиращи хигиенни продукти, машини за пълнене на течности за лична хигиена и грижа за дома и оборудване за вдигане на пратки и заводска автоматизация. Дружеството също така предоставя услуги, свързани с оборудването, като обучение, поддръжка и ремонт и т.н. В България „Фамеканика“ има ограничени продажби на машини за производството на продукти за грижа за бебето и спомагателни услуги към местното производствено предприятие.

С оглед осъществяваната от участниците в концентрацията дейност е видно, че „Анджелини“ и „Фамеканика“ не са активни на едни и същи пазари, следователно не е налице хоризонтално припокриване между дейностите им. Така че сделката не поражда опасения за конкуренцията. В своя анализ КЗК отбелязва, че операцията е свързана с напускане на един от крайните съвместно контролиращи акционери и придобиващ се явява другият контролиращ към момента акционер – „Анджелини“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст