ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правителството да не губи фокус върху социално-икономическите проблеми 

Румен Радев

Очаквам коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите със консенсус и становище предложения от КСНС от януари. Да отстоява българския интерес и копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускане на дискриминация. Ако всичко това се случи, ние по най-бързия начин ще помогнем на РСМ да върви устойчиво по този път. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Надявам се, че заради фокуса на правителството върху външната политика, то няма да губи от поглед тежката социално-икономическа криза в страната. Очаквам устрема и енергията, които се влагат за решаване на проблемите на РСМ за нейния път към Европа, да се прилагат и по отношение на българските граждани, бедността и инфлацията", каза още държавният глава.

Той не даде конкретен отговор на въпроса дали ще свика КСНС по темата за Северна Македония, както и дали социалната политика и високите цени са повод за свикването на консултативния орган към президента.

Относно т.нар. български закон „Магнитски” Радев заяви: "Очевидното нежелание на Прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни закони и човешки права, за да се търси справедливост."

"Очакваме да чуем какво ще се случи на този съвет и защо въобще по темата Република Северна Македония има такъв съвет. Позицията на ИТН е потвърдена, ние няма да мръднем от нея. Едно от нещата, които трябва да се случат в РСМ като гаранция за старт на някакъв процес, е да отворят Конституцията и да запишат, че българите са народ в страната с равни права". Това заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ" на влизане в Министерски съвет, където тази вечер ще се проведе коалиционен съвет.

"Според мен не трябва да има такъв, след като има ясна позиция“, изтъкна той.

Балабанов предупреди, че обратното броене на търпението е стартирало. Той предупреди "Продължаваме промяната" да престанат да си мислят, че управляват еднолично, а не в коалиция, с подписано коалиционно споразумение.

Преди това ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" заяви, че Украйна може да не влезе в ЕС заради РСМ. 

"За съжаление в този момент няма изгледи да се вдигне ветото. Нашите партньори от Македония не помагат за това по никакъв начин“, коментира той.

Темата отново е на дневен ред, след като премиерът Кирил Петков поиска президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст