ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 500 хотела ще участват в програмата за прием на украински бежанци

Мариана Тошева

Малко над 500 са хотелите в страната са заявили участие за новата програма от 15 лв. за украинските бежанци. Част от тях – близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци. Това заяви по време на брифинг във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. 

"Така е помислено, че да не се пречи на трафика. Чухте в колко има влакове – не е сутрешният трафик, който е за работа. Всичко е помислено. Действително, изисква огромно съобразяване детайлът. Това е цял, огромен екип и от институциите, особено от БДЖ, колегите от транспорта и от МВР, които всяка част от маршрута обмислят, как да стане логистиката по начин, най-щадящ за всички, както за почиващите в други хотели, така и най-вече за самите хора, които излизат от хотелите – украинските граждани", обясни Тошева.

Около преместването на бежанците от Украйна в колцентъра пристигат най-различни запитвания, желания и съображения, уточни тя. Много от тях Тошева определи като основателни, но други като „доста несериозни” – от типа „бихме искали да останем на първа линия на морето, при преместването”, „да има поне два пъти в седмицата месо” и „задължително сешоар в стаята”. 

Освен това има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

До преди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 000 украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 000 души са напуснали местата за настаняване. 5 000 остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души. Всички заявили желание за временна закрила са регистрирани на 100%, посочи още Тошева.

Близо 7000 са бежанците във Варна и региона, които трябва да бъдат преместени до 1 юни. Първите 80 заминават утре за Паничище с бързия влак Врана-София, съобщи на брифинг в областната администрация Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците. 

Като "истинско предизвикателство" определи това масово преместване заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Той смята, че БДЖ ще се справят.

Бежанците утре заминават с 4 допълнителни вагона. По-късно 120 бежанци ще бъдат дислоцирани до Паничище, близо до Дупница. 

Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за срок от три месеца, каза Тошева. Тя уточни, че ще се дава възможност бежанците да си намерят работа в близките населени места а, до 24 февруари следващата година е програмата за тяхното настаняване.

Стана ясно също, че ведомствата, които имат на свое подчинение държавни бази, и към днешна дата те не са готови за настаняване на бежанци, ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не го направят. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст