ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Стандарт енд Пуърс” потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

стандарт енд пуърс

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщиха от финансовото министерство.

Агенцията очаква, че военният конфликт в Украйна ще причини шок на българската икономика и реалният растеж на БВП тази година ще се забави до 1,6% спрямо 4,3% в прогнозата от ноември, а бюджетният дефицит ще се удвои до 5% .

"Стандарт енд Пуърс" отбелязва, че силните външни и фискални баланси на страната ще помогнат за смекчаване на шока, а стабилният приток на трансфери от ЕС ще подкрепи растежа в средносрочен план.

Агенцията би повишила рейтинга ни при влизане в еврозоната и би го понижила, ако шокът от войната върху икономиката ни се окаже по-голям.

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на Украйна на CCC+/C (три пъти Це плюс Це) от B-/B (Бе минус Бе). Причината според агенцията са очакванията за продължителен период на макроикономическа нестабилност в страната.

От "Стандард енд Пуърс" заявиха, че перспективите са негативни, тъй като се смята, че войната няма да завърши скоро.

Освен това боевете са нанесли значителни щети на икономиката и обществото, както и на способността  властите в Киев да събират данъците.

От институцията прогнозират 40-процентно свиване на украинската икономика през тази година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст