ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тристранката обсъжда предложените от кабинета антикризисни мерки

Заседание на НСТС

Провежда се извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В Министерския съвет синдикатите, работодателите и правителството обсъждат предложените от кабинета антикризисни мерки. Планира се след актуализацията на бюджета, от 1 юли, държавата да компенсира потребителите, които зареждат гориво за лични нужди с 25 стотинки за литър. Сред мерките е и премахването на ДДС върху хляба. Очаква се също така от 1 юли минималната пенсия да се повиши на 467 лева, а максималната да расте на две стъпки – от 1 юли таванът може да стане 2000 лева, а от 1 октомври –  3400 лева. Увеличават се и данъчните облекчения за родителите.

"Очаквам да има подкрепа с консенсус на всички антикризисни мерки. Надявам се да има одобрение от всички социални партньори, защото това ще бъде добре за всички пенсионери. Опитали сме се в рамките на възможностите, около 1 млрд. и 600 млн. от бюджета, българските пенсионери да получат такова увеличение, което би било най-справедливо. Ако бяхме приложили първоначалния вариант – 21,6% за всички, то това щеше да задълбочи разликите между по-старите и по-новите пенсии", каза преди заседанието социалният министър Георги Гьоков. И припомни, че в пакета е заложено и от 1 октомври да има ново модифицирано осъвременяване на част от пенсиите: "То е един вид преизчисление, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите с по-ново отпуснатите пенсии. Около 770 000 души ще получат средно увеличение с 15%. С това не целим увеличение на пенсиите като цяло, а търсим отстраняване на една несправедливост", уточни министърът.

"Обявените за антикризисни мерки не са никакви мерки, това са някакви намерения. Те ще започнат да приличат на антикризисни мерки тогава, когато се появят в някакви законови текстове", каза президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. "И това не го казвам ей така по принцип, а защото ние всички знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните намерения може утре, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да започнат да изглеждат по съвсем друг начин. Отсъства фокусът. Тези мерки са направени като че ли заради това да има някакви мерки. Искам да поставя особен акцент върху потребността от специален дебат за това какво ще се прави с пенсиите, защото и тук нещата са направени така, че отсъства кореспонденция на едно с друго", добави той.

"Благодаря, че реагирахте в кратките срокове, в които свикахме този Национален съвет за тристранно сътрудничество", заяви в началото на заседанието вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. "Както беше решено на предишното заседание, предстои да обсъдим предложенията за антикризисни мерки, както и промените в пенсионната система. Ще разгледаме и два законопроекта – за Изменение и допълнените на Кодекса на труда и на Закона за здравето. Те са обсъдени на съвместно заседание на Комисията по трудово законодателство и на Комисия по осигурителни взаимоотношения, като не е постигната единодушна подкрепа по тях", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст