ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Годишната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд

Пари

Годишната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд от 8,1 на сто през май. Това показва предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат. Равнището на инфлацията за април е преразгледано с 0,1 пункт надолу до 7,4 на сто. Майската инфлация е най-високата, откакто Евростат започва да следи показателя през януари 1997 г., отбелязва АФП.

Сред основните компоненти на инфлацията в страните от еврозоната през май енергията има най-висок годишен темп на нарастване, като достига 39,2 на сто в сравнение с 37,5 на сто през април, докато повишаването на цените при сектора на храни, алкохол и тютюн достигна 7,5 на сто, в сравнение с 6,3 на сто месец по-рано. При неенергийните промишлени стоки инфлацията се повиши до 4,2 на сто през настоящия месец, при 3,8 на сто през април, а при услугите нарастването е 3,5 на сто, при 3,3 на сто през предходния месец.

Най-значително е поскъпването на цените във Естония – 20.1%, следвано от това в Литва – 18.5% и Латвия – 16.4%. Най-малък скок на инфлацията има в Малта (5.6%), Франция(5,8%) и Финландия(7,1%).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст