ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пловдив расте с най-бързи темпове

Античният театър в Пловдив

През миналата година  Пловдив изпреварва за пръв път София по годишен ръст на населението. Последни данни на НСИ от месец май показват, че населението на Града под тепетата се е увеличила с 1022 човека. Този факт му отрежда първото място сред големите градове в страната, отбелязват от общината. Така населението на културната столица вече наброява 343 070 души – малко над 50% от всички жители в областта.

Пловдив и Варна са единствените областни градове, които са увеличили населението си, като морският град се е „пораснал“ с 292 жители. Разликата между двата града също се увеличава и вече е почти 10 400 души. Област Пловдив от своя страна, въпреки че е четвърта по площ, за поредна година е втора по население с 663 900 души, или близо 10% от населението на цялата страна. Данните са на регистрациите в ГРАО. Реалните цифри обаче са значително по-големи.

През последните няколко години традиционно хората, заселващи се от чужбина и София в Пловдив, са повече от тези, които заминават. Бурното икономическо развитие на града, индустриалните зони и „Тракия икономическа зона“, бързо нарастващият дял на бизнес услугите, спечелването на титлата Европейска столица на културата и относително високото качество на живот са сред основните причини за положителното развитие на града.

Добре развитата екосистема нареди града и сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа. Успоредно с интензивните позитивни трендове в местната икономика, пазарът на труда в Пловдив също се увеличава, превръщайки го в притегателен център както за хора от цяла България, така и от чужбина. В момента над 20 хил чужденци живеят и работят в Пловдив по данни от миналата година.

 “Очакваме тенденцията за нарастване на града да се запази. Основните двигатели на икономиката ще продължат да бъдат мехатрониката и машиностроенето в производството, аутсорсинг индустрията и финансите в бизнес услугите, както и традиционно силната търговия”, отбелязва заместник-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов. “Добре разпределената икономика на региона създава все по-атрактивни възможности за работа и това привлича десетки хиляди хора всяка година”, допълва той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст