ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България не е в ситуация да си позволи предсрочни избори

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че евентуални предсрочни парламентарни избори няма да са прецедент, но България не е в ситуация, в която може да си го позволи. Йотова каза, че има още много стъпки, които управляващите трябва да извървят до предсрочен вот.

"Всичко е в ръцете на министър-председателя. Той е на ход. Трябва да извърви няколко много важни стъпки. Първо, да бъде достатъчно убедителен при евентуална нова формула на кабинета, на правителството, ако разбира се, се стигне до оставките на министрите от ИТН и те действително излязат от коалицията. На второ място – да защити актуализацията. Това се прави само със силни аргументи, със силни причини, с добре обосновани предложения. Оттук нататък вероятно ще опита и възможността за плаващи мнозинства. Желая му успех", коментира тя.

Според Йотова премиерът Кирил Петков би имал успех, ако предлага силни решения и търси парламентарни мнозинства в името на българския интерес.

"Ако всеки път броим, кой ще ни подкрепи и колко човека ще бъдат в залата, ние вече преживяхме една такава ситуация, бих казала доста тежка, по времето на правителството на Орешарски. Не смятам, че България има интерес да се връщаме към подобни ситуации", подчерта Илияна Йотова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст