ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ обеща на работодателите да не вдигат данъците

Томислав Дончев

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява национално представителните работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) и чиито членове формират 82% от БВП на страната, проведе среща с ръководството на Политическа партия ГЕРБ, в контекста на предстоящите парламентарни избори.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че според него, вдигане на данъци не бива да има, а съществената тема е доброто управление на държавните разходи. Освен това той бе категоричен, че механизмът за компенсиране на бизнеса трябва да се усъвършенства и да е таргетиран. "Свръхпечалбите в енергетиката позволяват механизмът за компенсации да бъде продължен, колкото е необходимо във времето", посочи още Томислав Дончев.

Той сподели, че може спокойно да се подпише под всяка точка от приоритетите на АОБР, но големият проблем е друг – далеч повече го тревожи състоянието на публичните финанси. "Ще берем плодовете на бюджетната авантюра през 2023 година", предупреди Дончев.

Според него, големият проблем ще бъде, ако следващото правителство се фокусира само върху борбата с кризите и пропусне множеството възможности за развитие на икономиката. Дончев подчерта и че България трябва да е в състояние да формира адекватно правителство с адекватна парламентарна подкрепа, а не с плаващи мнозинства.

Домакин на срещата беше Българската стопанска камара, в качеството си на ротационен председател на АОБР. От страна на ПП ГЕРБ в срещата участваха Томислав Дончев, Деница Сачева, Лъчезар Борисов, Радомир Чолаков, Десислава Трифонова и Александър Иванов. АОБР беше представена от Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Добри Митрев – председател на Българската стопанска камара (БСК) и ротационен председател на АОБР, Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), и Евгений Иванов – изпълнителен директор на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Пред участниците в срещата председателят на БСК и ротационен председател на АОБР Добри Митрев представи приоритетите на работодателските организации в икономическата и социалната сфера. Митрев подчерта, че ключовата и екзистенциалната тема е енергийната сигурност, а вторият базов проблем е перспективата пред българската финансова система, включително  членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Шенген и Еврозоната.

От АОБР настояват категорично за запазване на съществуващия данъчен модел, който е едно от малкото ни конкурентни предимства в рамките на Европейския съюз. Инвестиционната среда е необходимо да бъде подобрена чрез по-малко регулации и бюрокрация, и повече предвидимост. Темата за все още не напълно функциониращото електронно правителство също продължава да стои на дневен ред. Образованието и пазарът на труда се нуждаят от реформи, които да гарантират качествена работна сила, с нужните компетенции и умения. Към всичко това  Митрев добави и предложението на АОБР за създаване на консултативен съвет, който да наблюдава изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

В допълнение, председателят на БСК предложи да се създаде механизъм за предварително консултиране със социалните партньори на българските позиции в рамките на ЕС, тъй като „много често научаваме за една или друга правителствена позиция директно в Брюксел, когато е твърде късно да се намесваме с коментари и предложения“.

От своя страна, председателят на АИКБ Васил Велев акцентира върху проблема с високите цени на енергоресурсите. „Ако досега с вас сме говорили за регулаторни режими, минимална заплата, болнични, такси и така нататък, то тези проблеми можем да определим като „убиване на обувката“. Към днешна дата една огромна тухла ни удари по главите с цените на енергоносителите и това измества всички други болки на бизнеса“, направи въздействащо сравнение Васил Велев.

Той подчерта, че програмата за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия не е „помощ“, а е опит за нормализиране на изкривения енергиен пазар.

Председателят на АИКБ изрази очакване, че тази програма ще продължи колкото е необходимо във времето, каквито са нагласите и в Европейския съюз. Според Васил Велев, трите основни стълба, на които трябва да се опре следващото управление, са – ненамеса във военни действия, достатъчно енергия на достъпни цени и макроикономическа стабилност.

От името на КРИБ изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов постави въпроса за добива на природен газ в България, което до голяма степен би решило проблемите с осигуреността на българските потребители на природен газ.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст