ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как Асен Василев осъзна колко важна е АББ

30 години на АББ Асоциация на банките в България

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев призна, че е изключително щастлив, че 30-та годишнина на банковата асоциация се случва по време на управланието на правителството, от което той е част.

Той си припомни 2013-а година, когато за първи път е имал досег с политиката, поемайки Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и е станал свидетел на тогавашната икономическа криза. Бил на 35 години, което обяснява, защото си е мислел, че лесно може да свърши нещо и да помогне. Онова, което помни от онези дни обаче е, че за първи път е осъзнал силата на Асоциацията на банките в България.

„Тогава имахме редица разговори за това как можем да помогнем този стрес в икономиката да не прерастне в криза и в крах" – призна Василев.

Решението било – програмата „Джереми“, заемите на половин лихва, и допълнителните гаранции, които можели да бъдат поети от банките. Така по онова време АББ и Министерството на икономиката заедно успели в рамките на по-малко от шест месеца да насочат към малкия и средния бизнес в България над 350 млн. евро под формата на кредити.

Второто участие в правителството (отново служебно) Василев ще запомни с политиката за справяне с пандемията. Тогава той, заедно с Кирил Петков –  министър на икономиката, започват да работят с АББ с идеята да помогнат на банките да свършат тежката задача – да отсеят бизнесите, които имат шанс да оцелеят при пандемията.

Все пак държавата не била абдикирала от ангажиментите си – тя гарантирала системния риск. Така се родила програмата „Възстановяване“, която продължава и сега и вече има трето издание.

Асен Василев отправи поглед и към бъдещето. Той обяви, че следващата голяма задача, която АББ и Министерството на финансите заедно са започнали да решават, е приемането на еврото и влизането на България в еврозоната.

„Това е много тежка задача, която е изключително отговорна. С приемането на еврото и с процеса по приемането ни в Шенген ще завърши и интегрирането на страната ни в Европа“ – обясни финансовият министър. Той отчете, че пътят няма да е лек, още повече, че в България се взима правилното решение едва когато са изчерпани всички останали опции.

Той изрази желанието на правителството да продължи да работи съвместно с АББ, пояснявайки, че в кабинета слушат и чуват съвети отвън. Той уточни  че правителството осъзнава, че българският бизнес разчита на банковата система, като ролята на правителството е да гарантира стабилност, предвидимост, еднакви правила за всички и поемане на съществуващиге системни рискове.

Накрая Асен Василев пожела на присъстващите и след 30 години, когато погледнат назад, да кажат: "Да, България, е едно по-добро място, и да – банките изиграха своята роля, за да може това да се случи".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст