ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Катар избра “ТоталЕнержи” за най-голямото газово находище в света

катар природен газ

Катар съобщи днес, че е избрал френския горивен гигант "ТоталЕнержи“ за първи свой чуждестранен партньор, с който да развият експлоатацията на най-голямото находище на природен газ в света, а след време да успокоят опасенията на Европа, свързани с енергийни проблеми, предаде Франс прес.

„Щастлив съм да обявя избора на „ТоталЕнержи“ за първи партньор в проекта „Норт Фийлд Ийст“ (НФИ)“, заяви катарският министър на енергетиката Саад Шерида ал Кааби на пресконференция в Доха.

Френската петролно-газова група ще вземе дял от проекта в размер на 6,25 процента в рамките на съвместно предприятие с „КатарЕнерджи“ (КЕ), катарски горивен гигант, уточни в столицата на Катар шефът на „ТоталЕнержи“ Патрик Пуян.

НФИ е част от проекта за развитие на „Норт Фийлд“, най-голямото находище на природен газ в света, което Катар споделя с Иран. Според КЕ „Норт Фийлд“ съдържа близо 10 на сто от известните резерви на природен газ в света.

Според министъра Ал Кааби „в близко бъдеще“ ще бъдат анонсирани и други споразумения. 

Катар е сред най-големите производители на втечнен природен газ в света наред със САЩ и Австралия. През последните месеци европейските лидери зачестиха с визитите в емирството от Залива в търсене на алтернативи за руския газ с оглед войната в Украйна, допълва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст