ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Петков засега остава кандидат за премиер

Кирил Петков

Кирил Петков засега не смята да се отказва от лидерската позиция при втори опит за излъчване на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. В отговор на въпрос ще остане ли като номинация за премиер Петков отговори, че засега съставът остава без промяна. Това потвърди той и по-късно пред БНР.

"Това, което сме обсъдили до този момент с изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", че съставът няма да бъде променен засега. Тази вечер имаме пак среща. Ние сме много сплотен отбор и продължаваме в същия формат", заяви Петков пред журналисти преди свое участие по БНР. Той отказа да споменава имена на министри като евентуални номинации за овакантени постове от напусналите коалицията ИТН.

Петков отново повтори с кого не би разговарял – с Бойко Борисов,  Делян Пеевски и ДПС, г-н Костадин Костадинов и Слави Трифонов. В списъка Петков добави и Тошко Йорданов, защото през него говорел Трифовов. Смяната на Петков се поставя като условие от ИТН за евентуална подкрепа за правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Петков ще внесе оставката на кабинета в понеделник.

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората – да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да ни позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН".

Това каза пред БНР премиерът Кирил Петков, който се очаква утре да подаде оставка на правителството.

"Това, че не сме готови да направим сделки със задкулисието, ни докара до тази позиция", заяви той. По думите му "на хората не трябват политици, които им говорят по телевизора, а отзад да ги крадат".

Той коментира взаимоотношенията с президента Румен Радев.

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база – когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това… чувството беше – "този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи", обясни Петков.

Кирил Петков изрази притеснение, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към "Газпром".

"Ние не сме спрели да казваме на "Газпром" да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от "Газпром", а "Газпром" спре подаването", посочи той.

Петков заяви отново, че докато хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях.

"Ако видим, че нито един депутат не е готов да направи стъпка за подкрепа на нов наш кабинет, няма смисъл от бавене", отбеляза той.

"С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства… Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат – махни се от пътя ни, няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин", обясни премиерът в оставка.

И отново подчерта, че ПП няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов.

По думите му в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.

"Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос – каква България искаме? На мафията или на прогреса? Дойде време разделно", заяви още Петков.

Във връзка с решението за Северна Македония Кирил Петков каза, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.

ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст