ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корпоративна Америка пропищя от скъпия долар

пазари

Сред набора от предизвикателства, с които се сблъскват американските компании – от най-високата инфлация за последните повече от 40 години до все още непреодолените ефекти от пандемията, един познат рефрен започва да доминира разговорите на фирмените мениджъри: мощния скок на доларовите котировки. 

"Майкрософт" е последната корпорация, която посочи с пръст поскъпващите зелени пари и ги обвини, че изяждат част от печалбата й в необичайна ревизия на прогнозите за фирмените приходи. Подобни коментари преди това направиха "Биоген", "Костко холсейл корп.", "Хюлет Пакард ентърпрайз" и "Сейлсфорс", като всичките се оплакаха от по-силния долар през последните седмици.    

След години на сравнително спокойни глобални валутни пазари, високите колебания се завърнаха когато централните банки по света поведоха битка с инфлацията като започнаха да увеличават лихвените проценти. И след като Федералният резерв оглави борбата, щатският долар регистрира най-силния си старт от 2010-а насам и увеличи печалбите си за последните 12 месеца до над 22% към японската йена и 15% спрямо еврото.   

За мнозинството компании, чиито финансови резултати зависят от задграничните продажби, подобно развитие на нещата е изключително тревожно. По-скъпите американски пари свалят стойността на постъпленията им в чужди валути когато те се конвертират в щатски долари и, освен това, намаляват конкурентната им мощ, защото качват цените в местните валути и намаляват търсенето. 

Проблемът е изключително сериозен по простата причина, че щатските компании с най-голяма пазарна капитализация имат значимо присъствие на глобалния пазар и реализират солидна част от печалбите си от сделки зад граница. 

Американската валута се изкачи до най-високото си равнище от април 2020-а заради очакванията, че Федералният резерв ще бъде принуден да повиши по-агресивно лихвените проценти до края на годината. Доларовият индекс, който отчита пазарната оценка на зелените пари към шест основни търговски конкуренти, приключи търговската си сесия на 14 юни с котировка 105.52 пункта. 

По правило, ревизиите на фирмените финансови резултати, предизвикани от колебанията на валутните пазари, не тревожат особено инвеститорите, защото в някои случаи мениджърите ги използват като оправдание на по-слабите тримесечия.

Въпреки това, по-силният долар действително има реално влияние върху корпоративните баланси.

Около 35% от американските фирми имат достатъчно развит задграничен бизнес, постъпленията от който скъпият долар подяждат чувствително, по данни на икономисти на агенция "Блумбърг". Сред тях са мнозинството от най-големите технологични компании, които имат сложни глобални операции и реализират над една трета от продажбите си извън пределите на Съединените щати. 

"Сейлсфорс" – лидерът в областта на базирания на облачното управление потребителски софтуер, неотдавна увеличи двойно – до 600 млн. долара – очаквания размер на загубите от силния долар за текущата фискална година. А един от главните му изпълнителни директори – Марк Бениоф – посочи, че е "страхотно да си турист в Япония, но има сериозни последствия когато се осчетоводяват приходите от японския пазар".

"Майкрософт" ревизира на 2 юни размера на очакваната печалба и прогнозира, че през четвъртото тримесечие тя ще е с 460 млн. долара по-ниска заради доларовите флуктуации.

"Биоген" очаква скъпите зелени пари да отнемат около 120 млн. долара от нетните фирмени приходи след хеджирането на сделките.  

"Костко" отчете през май, че слабостта на чуждестранните валути спрямо щатската е понижила с над 1% продажбите през третото тримесечие. 

Доларовият ръст е особено висок не само спрямо йената и еврото, но и към британския паунд и южнокорейския вон, всеки от които е загубил по над 12% от пазарната си оценка към зелените пари през последните 12 месеца. 

Промяната е доста агресивна предвид сметките на "Креди Сюис груп", че скок на долара от 8% до 10% отнема средно около 1% от фирмените печалби.   

От другата страна на монетата са компаниите, които продават у дома и правят разходи зад граница и които печелят от поскъпването на щатската валута. Кошницата от такива американски фирми на "Креди Сюис" изпреварва с около 5.7% финансовите резултати на потърпевшите от началото на юни 2021-а до края на май 2022-а.  

Пазарните анализатори започват вече да предупреждават и за влиянието на корпоративния дълг върху финансовите отчети, особено на дружествата с по-нисък кредитен рейтинг и висок дял на постъпленията от задгранични продажби. "Барклейз" съветва инвеститорите да намалят вложенията в корпоративните облигации на фирми с кредитна оценка "ВВВ" и над 50% приходи от чужбина. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст