ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Асен Василев очерта проблемите с доставките на храни пред Съвет ЕКОФИН

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепремиерът и министър на финансите на Испания Надя Калвиньо Съвет ЕКОФИН

Министрите на финансите на 27-те държави членки на ЕС проведоха в Люксембург редовната си месечна среща. Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев взе участие в Съвета „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС (ЕКОФИН), съобщиха от финансовото министерство. Той проведе и двустранни срещи с председателя на Еврогрупата и министър на финансите на Ирландия Паскал Донахю и с Надя Калвиньо, вицепремиер и министър на финансите на Испания.

Съвет ЕКОФИН дискутира руската военна агресия срещу Украйна и галопиращите цени на енергийните ресурси. Министър Асен Василев подчерта връзката между двете теми, както и опасността от задълбочаване през есента на проблемите с доставките на храни. Според него драстичният спад на доставките на зърно може да предизвика нова бежанска вълна, освен ако ЕС не действа заедно, за да осигури подкрепа за най-близките си източни и южни съседи. Като успешен модел министър Василев отбеляза работата на ЕК по регионалната платформа на ЕС за съвместни покупки на природен газ, втечнен газ и водород, базирана в София.

Министрите приеха препоръката на държавите-членки от еврозоната за приемане на еврото от Хърватия на 1 януари 2023 година. Министър Василев поздрави министър Здравко Марич и Хърватия и изрази увереност, че България скоро ще последва този успешен пример.

Финансовите министри обсъдиха предложения от ЕК пакет с нови, собствени ресурси в бюджета на Европейския съюз. Министър Асен Василев изрази готовност за неговото разглеждане, но подчерта, че все още има неясни аспекти, включително относно бюджетните ефекти. Дискусии по същество биха били възможни след постигането на достатъчен напредък по пакета „Подготвени за целта 55“.

Сред темите на заседанието бяха прилагането в ЕС на минималното глобално ниво на данъчно облагане за мултинационалните групи, Европейският семестър за 2022 г. и Механизмът за възстановяване и устойчивост.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст