ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промени на промените в хазарта – и все “за спорта и културата”

Парламент Комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански Румен Гечев

Отпушване дейността на държавното тото предвижда поредният проект за промени в Закона за хазарта. Текстовете бяха внесени в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански и колегите му от "Има такъв народ" Ива Митева и Андрей Михайлов. Причината за бързането е изтичащият на 8 август законов срок, след който Българският спортен тотализатор трябва да прекрати дейността си във всички пунктове, които не са негова собственост или не са наети, но са със собствен персонал. Ограничението засяга около 900 от всичките 1500 пункта на държавното тото, тъй като на горните условия отговарят само 600 от тях.

Предложението на вносителите е освен в собствени или наети пунктове държавното тото да оперира и в собствени или наети помещения от трети лица, с които предприятието има сключен договор за разпространение от негово име и за негова сметка, както и чрез устройства за самообслужване, обозначени като пунктове за залози за съответните хазартни игри. Това било в унисон с европейските и световни практики, които прилагали масово смесен модел за организиране на хазартната дейност – чрез собствени и партньорски обекти.

Законопроектът предвижда още обхватът на организираните от държавното тото хазартни игри да бъде разширен, като в портфолиото му бъдат включени и

игри със залагания върху случайни събития

и със събития, свързани с познаване на факти.

"С предложението ще бъде постигната още по-голяма ефективност по отношение на организираните от държавното предприятие хазартни игри, като значително ще се намалят разходите и ще се увеличат приходите от продажби. Предложението предоставя възможност на предприятието да преструктурира и модернизира приемателната си мрежа с цел повишаване продуктивността и рентабилността на пунктовете за залози при стриктно спазване на изискванията, заложени в Закона за хазарт, което ще се гарантира с издадените лицензи на предприятието", мотивират се вносителите. 

И понеже предложените промени са обратни на предишните, с които се целеше ограничаване на хазарта, депутатите от ИТН

предлагат таван от 3000 пункта за територията на страната,

"с цел да се избегне неконтролируемото разпространение на хазартни игри от държавното предприятие"

Друг малък реверанс към хазартно зависимите е правото им да поискат да не бъде допускани до участие в хазартни игри. Всъщност не става изобщо въпрос за по-малко хазарт, а за повече държава в хазарта. 

С гласуваните преди две години промени в едноименния закон, държавният тотализатор получи монопол върху лотарийните игри с отлагателното изискване да преустанови дейността си чрез външни изпълнители. Оказа се обаче, че ограничението спъва дейността му, тъй като за придобиване или наемането на пунктове са необходими огромни разходи, които биха довели "тото"-то до практически фалит. Изчислено е и очевидното – аутсорсването на дейността (т.е. прехвърлянето ѝ на външни изпълнители) излиза 7 пъти по-евтино от поддържането на собствени пунктове с персонал на трудови договори.

Междувременно, спортният министър Радостин Василев предложи солиден пакет промени в Закона за хазарта, част от които бяха и сегашните. Идеите му обаче бяха значително по-мащабни – в точките за продажба на лотарийни билети да бъдат включени всички търговски обекти, известни като супермаркети, бензиностанции и кафенета! Тоест –

реанимиране на положението отпреди антидържавния (уж) монопол

на Васил Божков и "Лафки"-те на  Делян Пеевски.

"Какъв е смисълът да си монополист, ако не ги продаваш навсякъде?! Само лотарийните игри могат да доведат до двойно увеличение на парите на тотото – с нови печалби, с нова визия, с нов маркетинг. Искам тотото да печели максимално много, защото то издържа спорта", гласи логиката на Василев, който окачестви промените преди това като "недомислица или умишлено внесени, за да "запушат" тотализатора".

Критиката му отнесе ГЕРБ, при чието управление управлението на спорта било "разпарчетосано – тотото е било дадено на една групировка, националната спортна база – на друга, министерството – на трети хора".

Именно при ГЕРБ частните лотарии на Васил Божков достигнаха оборот от милиард и половина лева, докато лидерите Бойко Борисов и Владислав Горанов са си затваряли очите за плащаните на държавата чрез лобистка поправка в закона няколко десетки милиона. Отделно стана ясно, че отчисленията на държавното тото към спортното министерство не са предоставени за общополезни дейности съгласно законовите изисквания. Одит на Сметната палата установи, че бившият спортен министър Красен Кралев на дал нито лев от парите за физкултурни салони за децата в държавните и общинските училища, а ги разпределял само на босовете в спортните федерации.

Анонсираните от Радостин Василев предложения бяха внесени

като законопроект от депутати на "Продължаваме промяната",

отцепниците от "Има такъв народ" и Румен Гечев от БСП. Поставена беше цел мрежата на държавното тото да достигне 1 пункт на 1725 души население, т. е. да се разшири с около 30% и да е съизмерима с тази в други европейски страни. Даден беше и примерът с Гърция, където пунктовете били близо 15 000 (т.е. по 1 пункт на 726 души), а постъпленията възлизали на 3-4 млрд. евро.

С този проект бяха предложени още промени, свързани с рекламата на хазарт, както и възможността държавният тотализатор да организира онлайн моментна лотария. С цел бързина на изплащането на печалби има и предложение не само банки, но и други доставчици на платежни услуги да могат да плащат печалби. 

Министерството на финансите реагира обаче бурно със становище, според което предложеният по-либерален режим за хазарта ще утежни проблема с хазартно зависимите  и ще доведе до данъчни злоупотреби от страна на хазартните фирми при отчитане на дължимите такси. От финансовото ведомство не приемат и идеята хазартни игри да се провеждат в жилищни и обществени сгради.

По закон хазартни игри не може да се организират в сгради, които са публична и държавна собственост, в сгради, в които се помещават структури на държавната администрация, независимо от собствеността, в учебни и здравни заведения, както и в жилищни сгради, без решение на общото събрание на собствениците.

Друга неприемливо за финансовото министерство предложение е връщането на старото положение, когато рекламните клипове по телевизиите показваха късметлиите с разказите им за спечеленото и как ще го харчат.  

От бюджетното ведомство предупредиха, че

отпушването на рекламата

ще доведе до "преувеличаването на възможностите за печалба и до създаване на лъжливо впечатление, че участието в хазартни игри е разумна стратегия за подобряване на личното финансово положение". Както и до нарушаване анонимността на печелившия, което "може да засегне неговата сигурност – например да стане обект на изнудване или рекет". 

След като в парламентарната бюджетна комисия се чуха оценки за проекта на Радостин Василев като "кутията на Пандора", спортният министър в оставка заяви че предвид политическата обстановка не възразява сега да бъде приет само законопроекта на Любомир Каримански, а останалите промени да се оставят за обсъждане "за по-спокойни времена".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст