ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ремонтите на тунелите към “Люлин” и под НДК започват това лято

Ангел Джоргов

Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община в направление "Обществено строителство" коментира, че за транспортния тунел под НДК има избран изпълнител, срокът за обжалване е изтекъл, работният проект е съгласуван по почти всички инстанции и през месец юни 2022 г. ще бъде подадено разрешение за строеж.

Той говори пред Радио София по няколко теми: транспортните тунели под НДК и тунела към кв. "Люлин", покачващите се заради кризата цени на проектите, сроковете за финализиране на трасето на трамвай №5, както и плановете за предстоящи нови ремонти в столицата.

"Реалистичният срок е юли месец да започне основния ремонт на тунела за "Люлин", каза Джоргов и допълни, че поради забавяне на трафика е добре ремонтът да протече юли-август, когато движението е по-малко натоварено.

Освен това каза, че преди две седмици окончателно се е приел проекта за тунела на НДК и поясни, че там са два подобекта, които най-удачно е да се ревизират на един път – преместването на релсовия път по-далеч от сградите, както и основния ремонт на подлеза. Той поясни, че до 10 юни ще бъде подадена цялата документация към Обществени поръчки за стартиране на обществената поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на тунела, плюс изграждането на трамвайната линия.

Джоргов коментира, че поскъпването на материалите заради инфлацията и кризата с войната е породило нуждата от актуализация на цените на всички сключени договори преди средата на 2021 г. има навсякъде, но по-голямата част от сключените договори не позволяват такова изменение на цената. Той каза също, че от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, заедно с Министерство на финансите заедно разработват промяна в Закона за обществените поръчки чл. 116 и методика, по която да бъдат индексирани тези договори.

"Доколкото съм запознат ще има таван на тези индексации, което аз също го приемам и го подкрепям, въпросът е, този таван да не е прекалено ниско, но е добре да има таван", каза Джоргов и допълни, че на европейските проекти най-вероятно ще се намери дофинансиране.

Той сподели, че мотрисите на трамвай №5 ще бъдат пуснати най-вероятно до края на юни и началото на юли тази година, но има забавяния свързани с доставките и каза, че вероятно през юли-август ремонтът ще влезе в трасето към кв. "Княжево".

Относно предстоящите ремонти Джоргов сподели, че около 10-15 юни започват ремонтни дейности по "Ломско шосе", също предстои ремонт на ул. "Кукуш", Източната тангента, улиците "Народен герой" и "Опълченска", ул. "Николай Коперник" и др.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст