ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Решението за изгонването на руските дипломати не е мое

кирил петков

За да е ясно на всички български граждани, искам да кажа, че има три доклада на ДАНС, заради които се взеха тези решения (отзоваването на руските дипломати, бел. ред.). Има и междуведомствен доклад от Министерството на външните работи, има и решение на Съвета по сигурност. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента по повод експулсирането на дипломати от руското посолство у нас и преди началото на закритото пленарно заседание по темата.

"Решението, което се случи, не е мое, а на базата на този Съвет по сигурност и на трите доклада от ДАНС'', допълни той.

"МВнР отговаря за това, имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират от май, юни, имаме отделни информации и през март", разясни още Петков.

Премиерът Кирил Петков и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев ще бъдат изслушани на закрито заседание в парламента заради изгонването на 70 руски дипломати. Изслушването им ще бъде от 18,30 часа.

По предложение на ГЕРБ в изслушването ще се включат и директорите на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев и на държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев.

Председателстващият заседанието Мирослав Иванов уточни, че не е ясно дали представителите на разузнавателните служби ще могат да реагират и да присъстват за началото на закритото заседания.

Заради изгонването на  руските дипломати по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че прекратява преговорите за нов кабинет и че няма да подкрепи ново коалиционно правителство, ако премиер е Кирил Петков.

БСП спира преговорите с ПП за съставяне на правителство заради решението за изгонване на руски дипломати. Това заяви по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова след продължилото повече от час и половина съвместно заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група.

"Стопираме всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето и по съдържанието, което се съдържа в това решение", подчерта тя.

Решението е взето еднолично от Кирил Петков, каза Нинова. Досега левицата е проявявала толерантност в името на общата цел за промяна на модела на управление, но вече има условие, за да се върне на масата за преговори с "Продължаваме промяната".

"Но, тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега", каза още Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст