ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Това е мафия, която е окупирала българската граница

Иван Христанов

​Ако на 5 януари знаех, че ще предизвикаме каскада от събития, които ще ни доведат до този ден, щях да започна на 22 декември, когато ми беше разписана заповедта. Само за това съжалявам – че започнах 2 седмици по-късно. Няма да говоря за техническите подробности, свързани с „Капитан Андреево”, тъй като всеки ден излизат нови неща и те „осветляват тумора и неговите метастази”. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов по време на пресконференция. 

"Всички знаете, че това не е просто някаква фирма, това е мафията, която окупирала българската граница и изкарва между милиард и милиард ди половина евро на година. Това не са мои цифри, това са оперативни данни от службите, които ми бяха споделени в процеса на работа", допълни той. 

По думите му от 20 май броят на засечените пратки със завишени нива на пестициди от трети държави се е увеличил 5-6 пъти спрямо предходната година.

"Това категорично показва колко качествен е бил контролът там и колко критична е функцията на БАБХ като гарант на европейското и българското здраве. „Капитан Андреево” не е просто граница, тя стана символ за последните 10-15 дни на ограбването и обгръщането на държавата от мафията. Това нещо беше създадено последните 10 години от управляващата партия и нейния лидер. Ние всички знаем това много добре, въпреки че предпочитат твърде много хора да го забравят и да не го казват", подчерта той. 

Според него именно заради тази борба, която била подета от Кирил Петков и Асен Василев, хората гласуваха за „Продължаваме промяната” и са им дали мандата да я продължат.

"Заплахите, опитите за корупция и шантажите за сваляне на правителство ни насърчават още повече. Резултатът е, че още от вчера, след поредните „изцепки”, увеличихме екипите, които започват работа не само по тази схема, но и по всички останали схеми на задкулисието", отбеляза Христанов. 

"Темата около моя подкуп, която нашумя в последно време, е свързана с човека, който познавам от дълги години, това е проф. Моллов. Ние се познаваме отдавна, обади ми се след Нова година, за да ме поздрави за новата позиция и каза, че трябва да се видим". Това коментира в интервю пред БТВ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов.

Той обясни, че последната им среща била на 19 януари, когато проф. Моллов го поканил в личния му автомобил, паркиран зад агенцията. Именно тогава Моллов извадил "папчица с ластичета" и му я подал.

"В края на разговора извади една папчица с ластичета и каза, че това е една документация, която трябва да я разгледам на спокойствие. Тогава махнах едното ластиче, отворих горното ръбче и видях пачки от зелени банкноти. Повече от 10-ина пачки не можеха да влязат. Затворих я, хвърлих я и срещата приключи. След това никой повече не ми се е обаждал", разказа в студито проф. Даскалов.

Призна, че сам е направил изтеклия преди дни аудиозапис.

,,Аз го записах, защото исках да имам някаква застраховка'', посочи той и добави, че в момента се придвижва с охрана на Жандармерията.

Относно лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП Капитан Андреево проф. Даскалов уточни, че за момента такава лаборатория няма – имало "само едни помещения".

"Тази лаборатория е била създадена през 2012 г., за да прави изследвания за пестициди, и тя това правеше до 20-и май. Сега не прави нищо", посочи шефът на БАБХ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст