ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Законът за личната помощ скара депутатите от БСП и ИТН

Парламент Тошко Йорданов

До размяна на остри реплики в пленарната зала се стигна, след като депутатите не приеха промените в Закона за личната помощ, предложени от "Има такъв народ", да бъдат включени като първа точка за четвъртък в програмата на Народното събрание. В спор влязоха народните представители от ИТН и БСП.

Председателят на парламента Мирослав Иванов даде почивка, за да се успокоят страстите, а след възобновяване на заседанието наложи наказание "порицание" на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов за негово изказване, което не само съдържа обиди към колеги, но е довело и до безредици в залата. От БСП поискаха по-тежко наказание – "отстраняване от заседанието".

Преди това Йорданов заяви, че от левицата искали да има Закон за личната помощ, а сега, когато бил предложен, те, "работейки болонки на "Продължаваме Промяната", джафкат в обратна посока".

Социалистът Иван Ченчев възрази срещу отправените от Йорданов персонални квалификации и поиска председателят на парламента да овладее залата. Също така попита, след като Тошко Йорданов, като председател на ПГ на ИТН. е проводникът на решенията на техния лидер, какъв е – "дясна ръка, лява ръка" или кой "точно орган на техния лидер".  

Председателят на ПГ на ИТН отговори, че на Ченчев може да не му харесва неговия език, но това било самата истина. "Може да е малко по-директно, но говоря истината, защото лицемерието в този парламент е издигнато на уникално ниво", каза той и даде за пример БСП за Закона за личната помощ, при който "едно се говори, друго се върши". "Лидерите на ПП се скъсват да звънят на хората от нашата парламентарна група, да се обаждат на роднините им, да им предлагат постове. А Свиленски кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е", попита Йорданов.

От ИТН обвиниха управляващата коалиция в саботиране на промените в Закона за личната помощ. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански посочи, че над 4000 деца ще останат без личен асистент. "И когато ние харчим над 1,1 милиарда за пенсии за тази година, над 3 милиарда за догодина и над 4 милиарда за по-догодина за пенсионерите, на мен ми е неудобно как да обясним за няколко милиона, за които става дума – за около 30 милиона, за които не можа да се намери волята от народните представители да приемем първо закона и да не обричаме деца, които са с увреждания, уикендите и почивните дни да нямат лични асистенти", изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст