ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция ще приеме програма за отказ от течни изкопаеми горива

Елизабет Борн

Франция планира да приеме още през 2023 г. дългосрочна програма за отказ от течни изкопаеми горива, заявява министър-председателят Елизабет Борн в интервю за сп. "Поан". 

Елизабет Борн обяви за абсолютни приоритети на правителството в сферата на екологията излизането на страната от изкопаемите енергии и борбата с унищожаването на биоразнообразието.

Сред основните насоки на работа е постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. с преходен пункт през 2030 г., когато в Европа трябва да бъде достигнато намаление с 55 на сто на емисиите спрямо равнището им от 1990 г., обясни френската министър-председателка. За постигането на тази цел, без да бъдат поставени французите в затруднено положение, властите възнамеряват да ги насърчат да се насочат към по-чисти начини на транспорт. За да могат хората да пътуват, без да излъчват парникови газове, ще бъдат разработени алтернативи на използваните от един човек частни автомобили, например чрез предоставяне на възможност за дългосрочно наемане на електромобил за по-малко от 100 евро на месец. Елизабет Борн припомня, че още през първия петгодишен мандат на президента Еманюел Макрон един милион французи са сменили колите си с по-екологични благодарение на отпуснатите от правителството премии.

За излизането от изкопаемите енергии френската министър-председателка предлага комбинация от икономия на енергия, възобновяеми енергии и атомна енергетика. Предвид войната в Украйна, правителството на Макрон възнамерява бързо да приеме закон, който да ускори освобождаването от зависимостта от руските енергоносители. 

Елизабет Борн отхвърля възможността от въвеждане на ново "зелено" данъчно облагане, тъй като то е доказало своята неефективност през предишния петгодишен мандат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст