ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иванов обеща обезщетения за пострадалите от градушката земеделци

Парламент Иван Иванов

Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които държавата и Европейския съюз ни дават. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов пред bTV. Тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия, посочи Иванов. И добави, че какви средства ще получат, зависи от това какви площи ще бъдат заявени.

По думите му предстои в понеделник експерти да отидат на място в Садово, за да обяснят на стопаните възможностите за подпомагане. Аграрният министър каза, че по време на силната буря в района на 31 май е имало забрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути заради прелитане на пътнически самолет. В този период е паднала градушка, която е унищожила реколтата на стопаните. Иванов подчерта, че държавата стои зад земеделците и че те нямат основания за притеснения, че няма да бъдат обезщетени.

"Страната се защитава по два способа. Ракети се използват постоянно. От бюджета тази година са осигурени 13,5 млн. лв., които покриват нуждите и нямаме дефицити", информира министърът. Той увери земеделските стопани, че в голяма част от страната градоносните облаци се обработват и могат да са спокойни. На 13 юни ще се проведе среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по работата на Центъра за координиране на използването на въздушното пространство и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и за да се осъвремени начинът, по който се взаимодейства.

Министърът припомни, че при доказано 100 процента увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80 процента от разходите по методика, която работи от години: "Държавата поощрява и застраховането, като поема 65 процента от стойността на застраховките", уточни Иван Иванов и коментира, че не може да се обясни защо няма интерес.

За проверките на работата на Българската агенция за безопасност на храните и проверките на ГКПП „Капитан Андреево“ земеделският министър обясни, че водещ по случая е неговият заместник – Иван Христанов, който е представител на „Продължаване Промяната", както и че агенцията трябва да бъде изведена от структурата на министерството. По думите му с Христанов имат взаимно доверие и той има пълната подкрепа в министерството.

На въпрос за сигнали на народния представител Александър Дунчев от ПП за партийни назначения в Горското стопанство "Сърница" министър Иванов отговори, че представените документи са със съмнителен произход. А подобен протокол може да е изфабрикуван от самия него с някаква цел. "На нас ни е интересно кои са тези бизнеси, които стоят зад г-н Дунчев, и дали не се опитва да ги внедри в Изпълнителната агенция по горите", отбеляза земеделският министър. Според него народният представител се опитва да развали добрия тон между БСП и „Продължаваме Промяната“, което вреди и на партията, която представлява. "Моля г-н Дунчев, да спре с тези спекулации. Манипулативното изкривяване на информацията цели да подведе обществото", апелира Иванов. И поясни, че на заседанията на ресорната комисия той може да задава въпроси, а предстои и Национален съвет по горите, на който ще могат да се обсъдят актуалните въпроси за развитието на сектора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст