ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Докога ще научаваме от чужди посолства, че Украйна е поискала оръжие

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри документална изложба за софийския период на Кемал Ататюрк в Държавна агенция „Архиви“

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази недоумение, че българското общество научава от чужди посолства новини като тази, че Украйна е поискала с нота България да ѝ предостави оръжие. 

"Питам се кога ние като общество, като българи щяхме да научим за новата молба от страна на украинската държава. Още чакаме компетентните органи да кажат своето мнение по въпроса, но искам да припомня на всички, че съвсем неотдавна – на 4 май, Народното събрание има своето решение. Смятам, че когато министър-председателят се завърна от Украйна, той дефинитивно каза, че единствената военна помощ, която България ще предостави, това е ремонтът на машини", коментира Йотова.

Вицепрезидентът откри документална изложба за софийския период на Кемал Ататюрк в Държавна агенция „Архиви“.

"Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен". Така по-рано днес министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира думите на посланика на Украйна Виталий Москаленко, че е поискал с нота гаубици и ракетни системи за Украйна от Външно министерство, съобщиха от ведомството.

По-рано от МВнР заявиха, че искането на Киев за оръжие ще бъде препратено на компетентните институции.

От Министерството на отбраната също се позовават на решението на парламента и заявяват, че го изпълняват стриктно.

Тази сутрин украинският посланик у нас Виталий Москаленко съобщи, че е поискал официално с нота оръжие от България за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор.

"Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи – съветско, старо въоръжение, с което можем да боравим", добави той пред БТВ.

"В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период, но аз ще пратя подобни апели и към други съответни институции например като Министерството на отбрана", обясни още украинският посланик.

Той каза, че наистина 80 танка от страната му ще се ремонтират у нас.

Украинският дипломат коментира и преместването на бежанците у нас: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България".

Виталий Москаленко заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната.

Посланикът заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация.

Той не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си.

"Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските 50% на Северодонецк е отново отвоювана", каза Москаленко.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст