ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев: Ще излезем по-силни от тази криза

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

„Ще излезем още по-силни от тази криза, но в момента сме в окото на бурята. От политическите решение ще зависи как бизнесът ще се справи. Ако не се създаде правилната политическа рамка, бизнесът трудно ще се адаптира в тази силно турбулентна среда.“ Това е казал вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на откриването на икономическия форум „Шумът на парите“, съобщиха от Министерството на финансите.

Той отбелязва, че инфлацията не е временно явление, което се е появило само в следствие на войната. Тези процеси започнаха преди няколко години. Заради ситуацията, свързана с коронавируса, започнаха да се печатат пари и се сви значително потреблението. „Сега имаме голям резерв от парични средства, които докато не излязат от банковата система, няма как да заработят нормалните монетарни мерки, сред които са повишаването на лихвените проценти, свиването на кредитоподаването и овладяването на инфлацията. Подобен сценарий светът не е виждал от края на 70-те години“, подчертава Асен Василев.

От друга страна, войната предизвика още един шок – на доставките на газ и зърно, които към момента чертаят нови пътища и източници.

„Наличието на такива големи изпитания и кризи пред нас помага да се отключат процеси и решения, които десетилетия са стояли заключени. За първи път се върви към интегрирано решение на проблемите, мисли се стратегически за Европа, като едно цяло“, мояснява министър Василев. 

Според него България и Европейският съюз биха могли дори да се възползват от тази ситуация чрез постигане на единна политика и стратегическа позиция по отношение на държави извън Европейския съюз.

„Очакват ни две много критични ситуации, за да можем догодина по това време да имаме ясен хоризонт и да сме оставили бурята зад гърба си. Ще се адаптираме към ситуацията. Въпросът е в момента да не позволим политико-икономическите атаки срещу Европа да успеят“, заяви министър Василев. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст