ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До месец ще бъдат изплатени обезщетенията на земеделците в Садово

Кирил Петков и Иван Иванов в Садово

До месец държавата ще възстанови средствата на земеделските стопани в района на Садово, чиято реколта бе силно засегната от градушка. Това заяви премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на земеделието Иван Иванов посети местните земеделци. „Средствата, които ще изплатим, за първи път ще бъдат не само за тези, чиято реколта е унищожена на сто процента, но и на тези, чиято реколта е частично унищожена, което е допълнителна помощ от държавата“, поясни премиерът. “Най-важното, което обещаваме, е пълна прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще мери с един аршин", подчерта Петков.

Министър-председателят отбеляза, че са предвидени допълнителни средства от 300 милиона лева, които до края на годината ще бъде насочени към земеделските стопани, във връзка с кризата, причинена от войната в Украйна. Средствата ще бъдат осигурени чрез европейски и национални мерки.

До 15 юни ще бъдат изплатени 143,5 млн. лв. по COVID мярката, в чийто обхват са включени и производителите на плодове и зеленчуци, каза аграрният министър Иван Иванов. В Садово до момента са подадени 39 заявления и има още три дни до изтичане на срока за внасяне. Той призова всички земеделски стопани, които са пострадали от градушките, да подават заявления за оглед от комисиите в Общинските служби по земеделие. От подадените заявления вече 29 са обработени. Министърът пое ангажимент максимално бързо да бъдат разгледани документите и в рамките на месец земеделците да получат необходимите средства.

По повод забраната за изстрелване на противоградови ракети, поради прелитащ самолет и последвалите щети за земеделците в района, Иванов посочи, че се взимат мерки и в тази посока. Той обясни, че в рамките на днешния ден ще се проведе среща между представители на  Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Военновъздушните сили. Целта е да се обсъдят нормативни промени с цел оптимизиране на взаимодействието между институциите.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст