ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По-високи заплати в публичния сектор само срещу реформи

Парламент Комисия по бюджет и финанси Асен Василев

Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор с еднаква ставка. Това стана ясно от изявлението на министър Асен Василев при обсъждането на актуализацията на бюджета в тристранния съвет.

В различни министерства – например на отбраната и на вътрешните работи, се работи по оптимизация, която да позволи институциите да получат повече пари за възнаграждения от създадения още в началото на годината специален фонд, който да подкрепя реформите в администрацията. В него има над 300 милиона лева, но от думите на Василев не стана ясно каква част от тях към кои институции и кога може да бъде насочена.

Актуализацията на бюджета е изчислена средногодишна инфлация от 11,9 %, бюджетен дефицит от над шест милиарда лева, но при запазване на съотношението с брутния вътрешен продукт от 4,1 на сто. Новите текстове включват по-високи приходи, които ще бъдат насочени към подпомагане на различни сектори и съответно по-високи разходи.

Бизнесът ще бъде подпомогнат през Закона за енергетиката.

Различни министерства ще получат допълнителни пари за увеличение на възнагражденията в тях, но срещу оптимизация и реформи, обяви вицепремиерът Асен Василев.

"Министерството на вътрешните работи доста активно работи по много сериозен проект, който включва отделяне на Пожарната от самото министерство, преструктуриране на районните управления, така че да се спести от администрация, преструктуриране на част от главните дирекции", допълни той.

Увеличение на заплатите в публичния сектор на калпак няма да има.

"Подоходна политика в традиционния ѝ вид – вдигаме с 10%, или с 5%, или с 15% на всички служители заплатите, не е предвидена в тази актуализация и Министерството на финансите е против предвиждането на такава политика", каза Асен Василев.

Помощите за бизнеса ще бъдат осигурени със средства извън бюджета, уточни министърът на финансите.

"Тъй като средствата, които се използват за енергийното подпомагане, вървят през фонд "Сигурност" на енергийната система и идват по линия на допълнителни вноски от енергийните дружества, тоест те не засягат приходната и разходната част на държавния бюджет, така както той е представен", обясни той.

Параметрите на актуализацията бяха обсъдени по-рано през деня на експертен коалиционен съвет, но партньорите не постигнаха единство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст