ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шведското правителство оцеля във вот на недоверие

Магдалена Андершон

Шведското правителство оцеля след днешния вот на недоверие, след като независимата депутатка Амине Какабаве, която е иранска кюрдка по произход, се въздържа при гласуването, предаде Ройтерс. Без гласа й вотът бе подкрепен от едва 174 депутати, или с един по-малко от нужните за приемането му 175.

Вотът беше внесен от дясноцентристката опозиция срещу министъра на правосъдието Морган Йоханшон заради повишаващото се ниво на организираната престъпност и бе проведен в момент, в който Турция блокира опитите на Швеция и Финландия за бързо присъединяване към НАТО, обвинявайки двете страни, че подкрепят хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Днес Какабаве, която е бивш кюрдски боец, критикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че се е противопоставил на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и че оказва натиск за ограничаване на свободата на словото и събиранията в страната с оглед на собствените си интереси. Тя се обърна към колегите си в парламента и заяви: "В тази камара се решават какви ще са шведските закони, а не в Анкара".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст