ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Универсално зарядно за мобилни устройства ще има в ЕС

ек

Представители на 27-те страни членки на Европейския съюз и евродепутатите са се споразумели за създаване на универсално зарядно за смартфони, таблети, конзоли и цифрови фотоапарати. То ще бъде въведено в употреба до есента на 2024 година, а на следващ етап – и за лаптопите. Това съобщава Франс прес, като се позовава на Европейския парламент.

С този регламент, който ще наложи единен Ю Ес Би-Си (USB -C) порт за всички електронни апарати с малък и среден размер, се иска да се ограничат вредните за околната среда отпадъци и да защити правата на потребителите, принудени да трупат несъвместими за различните им устройства зарядни.

Американският гигант "Епъл" (Apple), който защитава технологията си за зареждане „Лайтънинг“ (Lightening), се противопоставя яростно на подобни инициативи.

Припомняме, че законопроектът на Европейската комисия се обсъжда от септември миналата година. Той ще задължи всички  производители на мобилни телефони, таблети и всякакви други мобилни устройства трябва да поставят  на всички устройства еднакво гнездо за зареждане.

Европейският съюз също така иска зарядните устройства да се продават отделно от самите мобилни апарати.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст