ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков: Готови сме за правителство на малцинството

БТА пресконференция ПП Кирил Петков

"Готови сме за правителство на малцинството. Няма да харчим пари без надзор." Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция на "Продължаваме Промяната". Брифингът се проведе минути след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управляващата коалиция.

"Министър Караджов от ИТН поиска допълнително 3 милиарда и 600 милиона лева, които да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков. Когато казахме, че този бюджет е, за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако не отидат парите за тези компании. Днес им казахме в Министерския съвет, че това няма да стане", категоричен е Петков. "Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото правителство, на което му се извиват ръцете", подчерта той.

От ИТН не се съгласили и вътрешният министър Бойко Рашков да стане шеф на Антикорупционната комисия. "Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България. Шест месеца вече се бавим със закона за КПКОНПИ. Няма да обсъждаме повече, внасяме закона още в утрешния ден", изтъкна Кирил Петков.

"Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност – и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика. Имаше едно разбиране в основата на формирането на коалицията – да се сложи край на кражбите и парите на българите да бъдат разходвани прозрачно, целесъобразно и законосъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражби, днес сме тук точно заради тази червена линия", каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му може да има различия какво е най-добре да се направи, как е най-добре да бъдат подпомогнати българските граждани и българските фирми, как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, който държавата събира от гражданите, но не може да има различния по това, че не трябва да се допускат кражби и по това, че трябва да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавна пара. "Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена, а съдържат компонент "есе" колко добре пълним дупки. Това се правеше в едно друго управление, няма да се прави в нашето управление", увери Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст