ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ипотечен лихвен шок грози полските кредитори

банки

Полските банки са под натиск да отпишат незабавно сумите по отсрочените ипотечни вноски, предложени от правителството като мярка за защита на длъжниците от бързо нарастващите лихви. Одитори са уведомили някои кредитни институции, че ще трябва да признаят изцяло пълния размер на очакваните разходи от мораториума за едно тримесечие, въпреки че помощната програма вероятно ще е валидна за клиентите до края на идната година, твърдят двама пожелали анонимност висшестоящи мениджъри от бранша.

Засега все още не е ясно дали тази интерпретация на счетоводните правила ще надделее, допълват банкерите. Ако това се случи, кредиторите ще трябва да отделят 20 млрд. злоти (4.7 млрд. щ. долара), за да провизират ипотечните плащания на всички длъжници, решили да потърсят помощ, показват сметките на Полската централна банка. Това е двойно по-висока сума от печалбата на бранша за 2021-а и тя трябва да се отпише още през второто или третото тримесечие на тази година.   

Болезненият сценарий за полския банков сектор, е последица от бързия ръст на лихвените проценти, който качи драстично месечните ипотечни вноски на длъжниците, защото ипотечният пазар на страната, оценяван на 407 млрд. злоти, е доминиран от заеми с променливи лихви. 

От началото на октомври 2021-а до края на май 2022-а Полската централна банка повиши лихвените проценти с 515 базови пункта, а на 8 юни прибави още 75 точки и базовата лихва на страната вече е 6 процента. Кредиторите нервираха допълнително клиентите, защото въпреки увеличението на кредитните разходи те не започнаха да качват и лихвите по спестяванията – стратегия, обещаваща рекордни печалби за тази година.  

В отговор на растящото публично недоволство, правителството обяви през миналия месец план, даващ възможност на клиентите да отменят всичките си вноски по издадените ипотеки в злоти за срок от четири месеца в рамките на всяка година. Работата по правната рамка на схемата се очаква да приключи до края на седмицата, което ще позволи на длъжниците да започнат да внасят молби за мораториума от юли.

Полша не е единствената източна държава от Европейския съюз, която се опитва да компенсира удара от растящите лихви. Правителството на Румъния предлага плащанията по ипотеките да се отлагат до девет месеца. А Будапеща разпореди през 2021-а да се замразят ипотечните лихвени проценти. 

Интересът към лихвения мораториум по жилищните заеми в Полша се очаква да е голям, което ще изкара някои банки на загуба през тази година, коментира за медиите на 8 юни заместник главният изпълнителен директор на "Банк Пекао" – Марчин Гадомски. Той не изключва вероятността разходите за кредитната програма да бъдат признати малко след приемането на закона. 

Големината на провизиите ще зависи от собствената оценка на всяка банка за очаквания брой клиенти, които биха поискали прекратяване на ипотечните вноски. Правителството прогнозира, че около 50% от длъжниците ще се възползват от помощта, което би редуцирало банковите приходи с 8 млрд. злоти. Това в никакъв случай няма да фалира кредиторите, чиято комбинирана чиста печалба за периода от началото на януари до края на април е над 9 млрд. злоти, по данни на Националната банка на Полша.  

Варшава води тежка битка с инфлацията, която през май скочи до 13.9% – най-високата стойност от октомври 1997-а. Председателят на централната банка Адам Глапински обяви, че ще спре да затяга паричната политика едва след като инфлацията се забави за два или три месеца, което едва ли ще стане преди края на тази година и то с цената на забавяне на икономическия растеж на страната.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст