ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Караджов обсъди развитието на инфраструктурата с еврокомисаря Елиза Ферейра

Вицепремиерът Караджов обсъди развитието на инфраструктурата в страната с еврокомисаря Елиза Ферейра

Развитието на инфраструктурата в България обсъдиха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов и европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, съобщиха от регионалното министерство. Вицепремиерът е представил плановете за доизграждане на магистрали и републикански пътища, необходимостта от рехабилитация на ВиК мрежата и нуждите на общините за финансиране на базисната инфраструктура.

България е в периферията на Европа. Развитието ѝ през последните 20 години не доведе до намаляване на разликите спрямо други европейски държави, а до тяхното увеличаване, е отбелязал вицепремиерът Караджов. На карта, той е показал на еврокомисаря степента на изграденост на магистралната мрежа. Общо 80% от производствените мощности се намират около магистрала „Тракия“. Северът е беден. Съществуващите в момента двулентови трасета не са достатъчни за превоз на стоки и товари, е подчертал Караджов. Според него завършването на магистралите и осигуряването на добри транспортни коридори по направлението север – юг ще осигури добра свързаност на България със съседните страни и с големи пристанища в тях.

В малките населени места все още живеят хора, много от които възрастни. Искаме да инвестираме и в последното село, е казал Караджов. Разчитаме на европейските фондове за рехабилитация на водоснабдителни мрежи и пречиствателни станции, но те не са достатъчни, за да бъдат намалени загубите на вода, които на места сега достигат до 80-90 на сто. Средства от държавния бюджет се насочват за капиталови инвестиции на общините, но те също са недостатъчни, е отбелязал министър Караджов.

Вицепремиерът е запознал еврокомисаря по сближаване и с действията по създаване на фонд за инвестиции в общинска инфраструктура – четвъртокласни пътища и ВиК проекти.

Комисарят Ферейра е подчертала, че ситуацията в страната ни прилича на тази в други европейски държави от преди 15-20 или 30 години. Тя е отбелязала, че има инструмент за решаване на проблемите. През следващите години страната ни ще има достъп до 17 млрд. евро, като средствата по линия на линия на Европейския фонд за регионално развитие дават големи възможности. Според нея обаче инвестициите трябва да се приоритизират, за да бъдат ефективни. Не може всичко да бъде направено наведнъж, а са необходими технически проекти и календар за тяхното изпълнение. Според нея, работейки заедно, общините могат да реализират по-устойчиви инвестиции.

Ферейра е отбелязала, че за да има успех трябва да се действа според конкретната ситуация в България.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст