ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът ще открие международен форум, посветен на справедливия преход

Президенство Румен Радев

На 10 юни, петък, от 9.30 часа президентът Румен Радев ще открие международния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Мащабното събитие, организирано от медийния портал DIR.BG и специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net, събира на едно място представители на институциите, европейски и български водещи експерти, представители на бизнеса и неправителствения сектор. Зелената сделка и значението й за българското общество и икономиката ще бъдат във фокуса на разговорите по време на форума, който ще се проведе вSofia Event CenterнаParadise Mall.

По-рано днес президентът на България Румен Радев се срещна с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра.

Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности за преодоляване на регионалните дисбаланси в Европа и в самите държави членки. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред регионите, свързани с климатичния и дигитален преход в рамките на ЕС, както и ефективното използване на европейските средства за постигане на справедлив преход към изграждане на зелена икономика.

Постигането на устойчиво развитие и социално и икономическо сближаване са невъзможни без равномерно разпределение на образователната и научно-изследователската инфраструктура между Западна и Източна Европа, подчерта Румен Радев. Инвестициите в развитието на човешкия капитал, образованието, обучението и квалификацията са много по-голямо предизвикателство от тези в усъвършенстването на транспортната инфраструктура,  беше общата позиция по време на срещата.

За да бъде засилен процесът на конвергенция, е необходим баланс между инвестициите в инфраструктура и в областта на науката и образованието, както и да бъдат създадени критерии за управление на вложенията и отчета на резултатите, отбелязаха още Румен Радев и Елиза Ферейра.

Много от европейските страни са изправени пред демографски предизвикателства, което изисква целенасочени политики за повишаване на качеството на живот, особено в страните от Източна и Южна Европа, посочи Румен Радев. „Не можем да продължим развитието си пълноценно  ако не се справим с демографските и регионални неравенства в самата България и не насочим усилията си за по-равномерно развитие на отделните български региони“, каза още президентът Радев.

Румен Радев и Елиза Ферейра обсъдиха и преходът към климатично неутрална икономика, който е сериозно предизвикателство за страната ни в социално и икономическо отношение. Държавният глава открои проектите за усъвършенстване на използването на възобновяеми енергийни източници у нас и за производството и износ на зелен водород от соларни мощности. Президентът подчерта и необходимостта от изработване на нова енергийна стратегия на България, която ясно да определи какви ще бъдат подходите за трансформация на електроцентралите, работещи с въглища, чието използване ще става все по-нерентабилно поради повишаващите се цени на парниковите емисии в ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст