ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бундесратът одобри огромни разходи за германската армия

бундесрат горна камара германски парламент германия

Горната камара на германския парламент (Бундесратът) днес прие конституционна поправка, която проправя пътя за знакова инвестиция на стойност 100 милиарда евро във въоръжените сили, предаде ДПА.

Специалният фонд за въоръжените сили беше обявен от канцлера Олаф Шолц броени дни след началото на руската инвазия в Украйна през февруари и тогава германският лидер заяви, че той е "повратна точка в историята". Конституционната промяна бе необходима, за да може огромната инвестиция в отбраната да бъде финансирана чрез заеми. Германската конституция по правило ограничава размерите на дълг, който правителството може да натрупва.

Предложението за конституционна промяна получи необходимото мнозинство от две трети в долната камара след сделка между лявоцентристките партии от коалицията и консервативната опозиция. Тя трябваше да бъде подкрепена с мнозинство от две трети и в горната камара. Парите ще се използват за закупуване на по-добро оборудване, включително самолети, танкове и боеприпаси, но също и за лично оборудване за войниците, като например устройства за нощно виждане или радиостанции. Наследството на Втората световна война и нацистка Германия от десетилетия причиняваше опасения на германците по отношение на военните въпроси, но политиците казаха, че е дошло времето да се гледа напред – особено предвид войната на Русия в Украйна. Германия също така беше критикувана от съюзниците си в НАТО, особено от САЩ, че не изпълнява ангажимента си да харчи 2% от БВП за въоръжените си сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст