ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зелената сделка няма алтернатива, но крие и много рискове

Президентът Румен Радев предупреди, че т.нар. зелена сделка няма алтернатива, но крие и много рискове. Прекомерната скорост на трансформация на икономиката може да означава загуба на конкурентоспособност – каза държавният глава на тематичен международен форум, на който се разглеждат иновациите, инвестициите и справедливият преход.

"За първото тримесечие на годината средната цена на електроенергията в ЕС е около 250 евро на мегаватчас. В САЩ е 65 евро, а в Китай е по-малко от 10 евро. Първият въпрос, от който не можем да бягаме и трябва да намерим точните причини, е защо в Европа цената на електрическата енергия е в пъти по-висока? Ако ние не можем да намерим отговор на този въпрос, продължаваме да го заобикаляме, това означава, че ние в средносрочен план категорично ще загубим нашата конкурентоспособност", обясни Радев.

Той посочи също, че България няма нова национална енергийна стратегия, която да очертае как ще се извърши зеленият преход в икономиката, като се запази автономността на енергийната система на страната.

По думите му войната в Украйна е показала необходимостта от диверсификация на доставките и маршрутите, но това ще струва скъпо. 

"Няма да е евтин този преход към една наистина работеща диверсификация. Той ще ни струва скъпо, но е необходим, дори и ако не е заради тази война. Той е и заради минимизирането на всякакви изненади в бъдеще", изтъкна президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст