ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц в София: С. Македония трябва да има европейска перспектива

олаф шолц кирил петков

Република Северна Македония (РСМ) трябва да има сигурна европейска перспектива. Подкрепям това, че РСМ трябва да изпълни всички условия за започване на преговори за членство в ЕС, заяви на брифинг в Министерския съвет германският канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в България.

В Министерския съвет министър-председателят Кирил Петков и канцлерът Олаф Шолц проведоха днес среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации. 

Шолц заяви, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване на на РСМ и Албания. Има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас и до края на Френското председателство се надявам да постигнем напредък, каза той. Има голямо общо разбиране затова какъв трябва да бъде резултатът, проблемът е как ще се стигне до този резултат. Човек никога не знае какъв ще бъде изходът накрая, но всички полагат големи усилия, каза канцлерът. Той изрази оптимизъм, че ще бъде постигнат напредък. "Струват си всички усилия, да постигнем резултат", добави той.

Шолц допълни, че за него е ясно, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави. Нашият исторически опит показва обаче, че обогатяващо за всички страни е, когато се преодолее недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване на РСМ и Албания. Има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас и до края на Френското председателство се надявам да постигнем напредък.

България и Германия са стратегически партньори, търговският оборот между двете страни надхвърля 10 милиарда евро – това е най-големият наш партньор в Европейски съюз. Това каза министър-председателят Кирил Петков след срещата с Олаф Шолц.

В днешната дискусия продължихме темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява, допълни Петков. 

Обсъдихме енергийната независимост както на България и Германия, така и на целия ЕС, заяви премиерът. По думите му изказана е обединена позиция, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност едновременно.

Обсъдихме и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата ни позиция на ЕС, както и възможността обединени да работим заедно, за да преодолеем този проблем, който е надвисвал над цяла Европа, заяви Кирил Петков. 

По думите на премиера е изразена позиция, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на техния пък към ЕС. Темата за Северна Македония също беше обсъдена, обединихме се, че двете правителства продължават  да работят в тази посока, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да напреднем, каза премиерът. 

Той каза, че е споделил с канцлера, че в този момент България има три основни приоритета, като ЕС трябва да бъде част от гаранцията за тях. През европейския процес трябва да се гарантира включването на българите в Конституцията на РСМ, за да може техните права да бъдат защитени. Едновременно с това имаме рамкова позиция и договор за добросъседство, каза Петков. Той е на мнение, че всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета на България. 

Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония (РСМ). 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст