ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Елизабет II стана вторият най-дълго управлявал монарх в историята

Елизабет Втора парламент великобритания

Британската кралица Елизабет Втора стана вторият най-дълго управлявал монарх в историята, съобщи Скай нюз. 

В класацията тя измести тайландския крал Пумипон Адулядет (Рама Девети), който бе начело на страната си от 1927 г. до 2016 г. – 70 години и 126 дни. 

По-малко от две години делят 96-годишната Елизабет Втора от абсолютния рекорд. Засега той е на френския крал Луи Четиринадесети (1638-1715), управлявал в продължение на 72 години и 110 дни.

През септември 2015 г. Елизабет Втора подобри рекорда на кралица Виктория (1819-1901) за най-дълъг престой на британския трон. Тя също е най-възрастният действащ държавен глава, както и притежава световния рекорд за най-дълго управлявала жена.

Британската кралица отбеляза по-рано този месец платинен юбилей от възкачването на престола с четиридневни тържества, паради, улични партита и други събития, проведени в Обединеното кралство и Общността на нациите.

Елизабет Втора благодари на нацията с писмо, в което споделя, че е била "дълбоко трогната" от честванията.

Проблеми с мобилността обаче й попречиха да присъства на много от събитията за юбилея. Тя обаче се появи балкона на Бъкингамския дворец, за да поздрави събралото се множество в последния ден от тържествата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст