ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Просто съм изтеглил министри, не съм развалял правителството

станислав слави трифонов интервю дарик радио

Целта на ИТН за участие в правителството беше да се въведат в действие решенията на референдума, който ние проведохме. После се оказа, че се случиха един куп неща, които касаеха потребност от това да се понесе отговорност. Ние спечелихме избори, трябваше да поемем отговорност и решихме да не се съобразяваме с други партии. Не успяхме да реализираме правителство и тогава казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя всичко възможно да има правителството. Подписахме коалиционно споразумение с ПП да реализираме правителство и то се случи. До онзи ден". 

Това заяви лидерът на ПП "Има такъв народ" Станислав Трифонов в специално интервю за Дарик радио пред Константин Вълков.

Той каза още, че най-големият компромис, който от ИТН са направили, е да участват в коалиция с БСП, "защото те са част от статуквото". "Преодолях го с много зор, но го преодолях, за да се свърши работа", посочи Трифонов. 

"Тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава. Според мен те трябва да стоят далеч от властта", каза лидерът на ИТН за останалите партии в коалицията. 

Аз просто съм изтеглил министри, това не е разваляне на правителството, заяви лидерът на "Има такъв народ".

Трифонов каза, че поводът за изтеглянето на министрите на ИТН от кабинета е, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, са били пропуснати. А причините за изтеглянето на министрите са две. Едната е, че по отношение на Република Северна Македония се води двойна политика, едната от Министерството на външните работи, за която отговорност носи ИТН, а другата от Весела Чернева (външнополитически съветник на премиера), която дублира външния министър Теодор Генчовска и води друга политика, двойна по отношение на падането на забраната на РСМ да стартира преговори за членство в ЕС. Във всички министерства Кирил Петков направи така, че да има отговорник за всяко едно министерство на пряко негово подчинение, който му докладва, обясни Трифонов.

Другата причина за изтеглянето на министри е чисто финансова, каза Трифонов. По думите му той е разбрал от министрите на енергетиката и на регионалното развитие, че държавата е доста зле финансово.

Трифонов добави, че за да вземе решението за изтеглянето на министрите, се е посъветвал с депутатите от ИТН. 

Четворната коалиция се появи с една-единствена цел – да престане моделът на авторитарно управление на ГЕРБ, Кирил Петков прави същото, "Продължаваме промяната" прави същото, заяви още Слави Трифонов. "Кирил Петков казва "това е моят министър, аз решавам", той се държи авторитарно", заяви лидерът на ИТН. 

"Нямам представа защо намесват Орлин Алексиев", каза още Трифонов. "Аз съм човекът, който е създал ИТН и ако използвам този израз, "дърпа конците", аз съм единственият, който може да каже в момента какво се случва в ИТН, никой друг", добави той. 

"Орлин Алексиев е мой приятел, с него се познаваме от 20 години, той е един от хората, които дадоха “Ферари”-то, което не запали. Една от причините да сме приятели е, че не си говорим за политика", обясни лидерът на ИТН.

Слави Трифонов уточни, че единствените хора, с които се е посъветвал за решението си да изтегли министрите, са депутатите от ИТН. 

"Аз съм самостоятелен играч. Единствените хора, на които мога да съм задължен, са хората, които са ми се доверили. Те не са ми кукловоди, те са приятели", заяви Трифонов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст