ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доверието – най-големият капитал за българската банкова система

30 години на АББ Асоциация на банките в България

Тази вечер, на 13 юни, Асоциацията на банките в България (АББ) отбеляза 30-годишнината от своето учредяване. По този повод банковият елит се събра във  Vivacom Art Hall в София, за да се поздрави с годишнината, която председателят на УС на АББ – Диана Митева нарече юбилей.

"Асоциацията на банките в България е една от първите браншови организации с нестопанска цел в страната ни и за трите десетилетия от своето съществуване е минала през много тежки предизвикателства. В началото на своето създаване Асоциацията е имала различни трудности и проблеми. Сега те не са по-малко" – започна Диана Митева с кратка равносметка.

Тя подчерта, че онова, което АББ успява да направи, възползвайки се от предизвикателствата, е да стане още по-устойчива, а българският банков сектор – още по-категорично да гарантира една част от стабилността на държавата.

"АББ представлява еднния глас на всички банки в България – независимо от техния размер, собственост или от операциите, които извършват на територията на страната" – уточни Митева. Тя говори и за факторите за стабилност в банковия сектор, които не се виждат с просто око, но могат да се усетят – за доверието и отговорността – факторите, които се изграждат с много години и са в основата на доброто партньорство и взаимодействието с клиентите и с всички страни на финансовия бизнес в България.

Какъв е най-големият капитал за българската банкова система? – зададе реторичен въпрос Диана Митева, след което отговори: Доверието на нашите клиенти и партньори във всякакви периоди – глобализация, деглобализация, конфликти, пандемии, дигитализация на парите и на всеки един от нас. И това, което АББ може да направи, е да отговаря бързо, ефективно и сплотено на всичко случващо се.

"През всичките 30 години онова, за което АББ работи, е, когато се каже думата "банка", тя да означава стабилна финансова институция, с ясни и предвидими правила" – подчерта Митева и сподели, че за да се постигне това, АББ е в постоянна връзка с всички държавни институции. Тя изрази надежда и че това сътрудничество ще продължи, за да може да се отговори на все по-растящите изисквания на клиентите.

"Ние отговаряме не само за това, че съхраняваме парите им, а съхраняваме и тяхното доверие" – за втори път спомена думата "доверие" Диана Митева. След това тя изброи основните принципи, които ръководят АББ и ще ги водят и през следващите години: професионализъм, балансираност на взаимоотношенията и диалог. Тези три неща ги правят и предвидим и търсен партньор на всички страни във финансовия сектор – независимо дали той е частен или обществен.

В края на изказването си Диана Митева благодари на ръководството на БНБ – както на сегашното, така и на тези през изминалите 30 години, заради това, че със съвместната им работа са постигнали и банковата стабилност, и доверието на клиентите. Митева благодари и на всички неправителствени организации, на представителите на финансовия и нефинансовия сектор, на академичните среди, на секретариата на Асоциацията, включително и на медиите, заради това, че през годините са дали възможност на АББ да разгърне и с тяхна помощ задачите си. В благодарностите си тя не пропусна и всички, работещи в банковия сектор, за тяхната лоялност, издръжливост и силна творческа енергия, за да градят банковото дело в България, "защото бъдещето е много предизвикателно към нас" – предупреди Митева. После специално отправи призив към колегите си, като направи няколко изречения – въведение:

"Банковият бизнес не е професия. Това е призвание, защото да си банкер, е голяма отговорност. Ще цитирам Хенри Смит, който казва, че стабилната банкова система е един от основните устои на нацията. Ние, тук, всички сме представители на част от този фундамент, който прави една нация успешна. Творете смело колеги, вървете напред и не забравяйте, че имате голяма отговорност към българското общество" – завърши Диана Митева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст