ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фирмите ще могат да набират капитал до 8 млн. евро без проспект

Пари

Комисията по икономическа политика и иновации прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, внесен от Министерски съвет.

Предстои второ гледане на проектодокумента в Народното събрание.

С тези промени се предвижда въвеждане в националното законодателство на мерки по прилагане на европейски директиви.

Със законопроекта се предлага прагът от левовата равностойност на 3 000 000 евро за освобождаването от задължението за публикуване на проспект при публично предлагане на ценни книжа, въведен в ЗППЦК в изпълнение на Регламента за проспектите, да се повиши до левовата равностойност на 8 000 000 евро. Предложението е на Министерството на финансите, като желанието е да се развие пазарът за малки и средни фирми ВЕАМ, организиран от „Българска фондова борса“. А така ще се даде възможност и на по-голям размер на акумулирани парични средства за развитие на бизнес проекти.

Една отлична новина на предприемачите у нас. По този начин ще се създадат възможности за повече малки и средни предприятия да набират капитал при по-ниски разходи и такси и по-малко административни тежести, при отчитане и на наблюдавания повишен интерес и презаписванията на емисиите при проведените през миналата година публични предлагания на пазара за растеж.

Припомняме, че седем компании финансираха дейността си през специалния пазар за растеж на малки и средни предприятия beam през миналата година. И в действителност интересът беше много по-голям и много инвеститори не успяха да се включат именно заради ограничението от 3 млн. евро на този пазар. 

Предложението на депутата Румен Гечев за по-плавно нарастване на този праг, за да се има по-голяма сигурност и защита на инвеститорите, не бе прието.  

В момента в десет европейски страни е въведен максималния праг от 8 млн. евро. В директивата обаче няма задължежие за неговото въвеждане. Всяка страна може да определи сама своя си размер. В други осем страни пък е приет праг от 5 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст