ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как Асен Василев осъзна колко важна е АББ

30 години на АББ Асоциация на банките в България

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев призна, че е изключително щастлив, че 30-та годишнина на банковата асоциация се случва по време на управланието на правителството, от което той е част.

Той си припомни 2013-а година, когато за първи път е имал досег с политиката, поемайки Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и е станал свидетел на тогавашната икономическа криза. Бил на 35 години, което обяснява, защото си е мислел, че лесно може да свърши нещо и да помогне. Онова, което помни от онези дни обаче е, че за първи път е осъзнал силата на Асоциацията на банките в България.

„Тогава имахме редица разговори за това как можем да помогнем този стрес в икономиката да не прерастне в криза и в крах" – призна Василев.

Решението било – програмата „Джереми“, заемите на половин лихва, и допълнителните гаранции, които можели да бъдат поети от банките. Така по онова време АББ и Министерството на икономиката заедно успели в рамките на по-малко от шест месеца да насочат към малкия и средния бизнес в България над 350 млн. евро под формата на кредити.

Второто участие в правителството (отново служебно) Василев ще запомни с политиката за справяне с пандемията. Тогава той, заедно с Кирил Петков –  министър на икономиката, започват да работят с АББ с идеята да помогнат на банките да свършат тежката задача – да отсеят бизнесите, които имат шанс да оцелеят при пандемията.

Все пак държавата не била абдикирала от ангажиментите си – тя гарантирала системния риск. Така се родила програмата „Възстановяване“, която продължава и сега и вече има трето издание.

Асен Василев отправи поглед и към бъдещето. Той обяви, че следващата голяма задача, която АББ и Министерството на финансите заедно са започнали да решават, е приемането на еврото и влизането на България в еврозоната.

„Това е много тежка задача, която е изключително отговорна. С приемането на еврото и с процеса по приемането ни в Шенген ще завърши и интегрирането на страната ни в Европа“ – обясни финансовият министър. Той отчете, че пътят няма да е лек, още повече, че в България се взима правилното решение едва когато са изчерпани всички останали опции.

Той изрази желанието на правителството да продължи да работи съвместно с АББ, пояснявайки, че в кабинета слушат и чуват съвети отвън. Той уточни  че правителството осъзнава, че българският бизнес разчита на банковата система, като ролята на правителството е да гарантира стабилност, предвидимост, еднакви правила за всички и поемане на съществуващиге системни рискове.

Накрая Асен Василев пожела на присъстващите и след 30 години, когато погледнат назад, да кажат: "Да, България, е едно по-добро място, и да – банките изиграха своята роля, за да може това да се случи".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст