ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лятото дойде, оптимистичните прогнози за сезона заваляха

Слънчев бряг

Летният сезон вече е открит. Десетките въпросителни, пред които руската инвазия в Украйна изправи туристическата ни индустрия, постепенно започнаха да намират решения. А оптимизмът, че ни чака един много силен сезон, май взе да става константна величина. Поне, ако съдим по официалната информация, която министърът на туризма Христо Проданов предостави на церемонията по официалното откриване на летния туристически сезон в курорта "Златни пясъци":

нашите хотелиери очакват между 5.5 млн. и 6 млн. туристи.

По данните, с които ведомството разполага, най-много ще бъдат гостите от Полша, Унгария, Румъния, Германия, Великобритания, Сърбия, Чехия и Израел. Проданов увери бизнеса, че министерството прави всичко възможно, за да изпрати ясно послание, че България не само предлага отлични условия за почивка, но е и абсолютно сигурна дестинация.

Усилията на хората от екипа му са насочени към  насърчаването на всички видове туризъм. Очаква се сериозна работа, така че освен традиционните морски и зимен туризъм, да бъде използван потенциалът и на културния, СПА, винения, кулинарния и здравния туризъм.

Ако все пак това Народно събрание не се разпадни преди актуализацията на бюджета, очаква се то да разгледа и предложението, в което е заложена опцията

ваучерите за храна да важат и за почивка на работещите.

За тази идея се заговори усилено в края на миналия месец по време на едно от парламентарните препитвания на министър Проданов. Като се има в предвид обаче, че тя отлежава доста години и до този момент нито една власт не пожела да я реализира на практика, изобщо не е сигурно, че това ще се случи точно сега. Нищо, че по принцип хората би трябвало да имат избор за какво да използват ваучерите си – дали за храна, дали за хотел, дали за книги, кино или театър. Ако трябва да мерим с аршина на коментарите, споходили проекта за актуализация на бюджета, тази тема някак изпадна от общественото внимание и затова не е много ясно дали изобщо ще се стигне до обсъждането и гласуването й в пленарната зала. Добре е, че туристическият бранш не очаква с особена надежда, че ваучерите ще решат проблемите му…

Инак, оптимистични прогнози за този летен сезон даде и директорът на Института по анализи в туризма доц. д-р Румен Драганов. Според него, очакванията са много големи и има реални шансове да се сбъднат. Драганов подчертава, че още в края на май по морските ни курорти е имало много туристи, които дори

надвишавали нивата от силните и здрави 2018-2019 година.

Според неговите прогнози, войната в Украйна нямало да навреди особено на сезона у нас, тъй като през последните две пандемични години години руските и украинските туристи са представлявали едва около 5% от чуждестранните посетители в курортите ни.

В същото време, данните на института показват, че поради военните действия се е освободил голям летателен капацитет и вече имало много заявки за чартърни полети до Варна, Бургас Пловдив и София. Според експертът, България се превръща в сигурна дестинация за международните оператори.

Той изнесе данни, че с възстановяването на чартърните полети от Израел и Великобритания вече се наблюдавало оживление в морските ни курорти. Имало туристи от Полша, Чехия от Унгария и от други дестинации. По думите му

продажбата на Сезон' 2022 е започнала още преди две години.

Летният сезон се очертава да е силен, като се движим с много високи числа, прогнозира Драганов. Имаме 30% повече туристи от съседни страни и сезонът ще бъде силен, но все още ще се движим под нивата от 2020 г. и едва ли ще успеем да запълним легловия капацитет на морските си курорти. Независимо, че имаме отличен продукт, тъй като огромната част от базата ни е нова, а обслужването е all inclusive привлича много туристи. С други думи, вече е създаден затворен цикъл на индустриализирания туризъм.

Още преди повече от месец заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, също подчерта, че вече се възстановява процесът на резервация на летни почивки в България. Тогава тя прогнозира, че заради войната в Украйна страната ни не може да разчита на под 10% от стандартния туристически поток от държавите Русия, Украйна и Беларус, което се равнява на 350 000-450 000 души.

Истината е, че хотелите в българските курорти започнаха да се пълнят, но за разлика от други години сред тях отсъстват големите организирани групи от Русия – именно заради липсата на директни полети между двете държави. Да не говорим, че много от руските гости планират да посетят страната ни и заради ваканционните си имоти. Очевидно обаче браншовиците ни са намерили начин да си осигурят и руски туристи –

чрез елегантно заобикаляне на блокадата

Преди дни стана ясно, че туроператори и чуждестранните им партньори организират екскурзии с полет до Армения, а оттам – до Бургас. От 4 юли до 29 август руските туристи ще могат да пристигнат у нас с полет от Москва до Бургас, но през Ереван. Билетът струва 23 000 рубли (над 700 лева). Сезонната връзка ще се осъществява всеки понеделник, съобщи преди няколко дни генералният директор на “Солвекс” Димитър Цонев.

Тук е моментът да споменем и още нещо: руските туристи могат да пътуват до страната ни и чрез други две близки дестинации – през Истанбул и през Белград, след като Европейският съюз наложи ограничения и затвори небето си за руски авиокомпании.

Другата надежда за родният туризъм идва от очакванията,

че след отпадането на мерките за влизане в България от 1 май ще бъде възстановен и интересът от Великобритания.

Именно поради това, прогнозите за сезон лято 2022 г. включват освен завръщането освен на английския пазар, който реално отсъстваше през последните две години, но възобновяването на интереса към страната ни от скандинавските държави и Израел.

Що се отнася до родния ни пазар, който по време на пандемията, поради ограничителните мерки за пътуване в чужбина, отбеляза ръст, очакванията са разнопосочни – от една страна да се задържи този интерес на българите, които „преоткриха“ родното Черноморие през последните две години, но предвид нарастващата инфлация възможностите на българския турист за дълги и чести почивки се очаква да бъдат ограничени.

Не е за пренебрегване и фактът, че голяма част от нашите сънародници след облекчаване на мерки за пътуване все пак ще се насочат към конкурентните дестинации, като Гърция и Турция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст