ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Потвърждаваме нашата подкрепа за управлението

Христо Иванов

Коалиционните партньори от "Демократична България" няма да подкрепят вота на недоверие, защото не виждат алтернатива на това управление.

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов заяви след среща с ГЕРБ, че диалог е единственият начин да се излезе от политическата криза.

"Потвърждаваме нашата подкрепа за управлението, защото не виждаме абсолютно никаква алтернатива в този момент политическа и смятаме, че хвърлянето на страната в още по-голяма криза е безотговорно", каза Иванов.

Той беше категоричен, че "Демократична България" застава зад председателя на Народното събрание Никола Минчев, чиято оставка поискаха по-рано от "Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

По-рано днес и другият коалиционан партньор в управлението в лицето на БСП заяви, че предсрочни избори ще бъдат пагубни за страната.

Според Георги Свиленски вотът на недоверие няма да успее да свали кабинета.

"Предстоят тежки есенни месеци и инфлация. Да хвърлиш държавата в предсрочни избори е меко казано безотговорна. Според нас този вот няма как да успее, тъй като си мисля, че в Народното събрание има повече от 120 разумни народни представители, които няма да допуснат държавата да бъде тласната в хаос, а още повече – след евентуални предсрочни избори никой не може да даде гаранция какво ще се случи след тези избори", посочи той.

ДПС и "Възраждане" ще подкрепят вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ. Бившите управляващи проведоха консултации с представители на двете партии. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че мотивите на ГЕРБ са основателни и отново заяви позицията на Движението, че най-важната антикризисна мярка е това правителство да си отиде.

"Ние дадохме нашата оценка за това правителство – че е най-лошото от началото на демократичните промени в България, за последните 32 години", заяви той.

"Възраждане" също ще подкрепи вота заради "неадекватната антибългарска политика" – това каза след срещата депутатът Петър Петров. Според него предсрочните избори трябва да се проведат възможно най-скоро.

"На всички ви е ясно, че ако "Възраждане" имаше 48 народни представители, сама щеше да внесе вота на недоверие. "Възраждане" е партия, която е последователна в своята позиция. Ние сме казали от началото на това управление, че то трябва да си ходи и ние ще направим всичко възможно това неадекватно управление на България да спре", каза депутатът.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че разговорите с ИТН ще се проведат по-късно днес. Покана за среща има и към партиите в управлението и към независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ" – Николай Радулов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов, Деян Петков и Иво Атанасов.

"Правителство в оставка не означава, че автоматично, в същия миг, спира да функционира парламентът. Парламентът спира да функционира едва, когато има указ на президента с назначаване на служебно правителство. В този смисъл има време за парламентарната рулетка, за разговори, консултации, включително и за гласуване по законодателна програма", уточни Атанасова.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви след консултациите с ГЕРБ, че нямат никакво основание да подкрепят правителството.

"Това правителство ние излязохме от него, излязохме от коалицията, ние нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет. Това е. Благодаря", каза Йорданов.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов коментира по-рано днес:

"Ние ще подкрепим възможността тези по най-бързия начин да си ходят –  говоря за министър-председателя, министъра на финансите и цялата им политическа структура".

От своя страна премиерът Кирил Петков изрази увереност, че вотът на недоверие няма да успее. А председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров коментира:

"По никакъв начин вотът на недоверие не е дневният ред на обществото и ние ще направим всичко възможно да избегнем една политическа криза и да избегнем серия от избори".

Андрей Гюров посочи още, че продължава търсенето на депутати от други парламентарни групи, които да подкрепят правителството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст