ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опозицията в РСМ иска предсрочни избори

Буяр Османи

Опозицията в Република Северна Македония в лицето на партия ВМРО-ДПМНЕ организира тази вечер, на 18 юни, в Скопие протест пред сградата на правителството с искане за предсрочни избори.

"Твърде много е!" – е мотото на протеста, организиран от ВМРО-ДПМНЕ тази вечер. Вчера опозиционният лидер Християн Мицкоски заяви, че ако Скопие приеме българските искания това означава асимилация и допълни, че е по-добре Република Северна Македония да не влиза въобще в Европейския съюз.

В същото време премиерът Димитър Ковачевски организира среща на коалиционните партньори, на която целта е да се препотвърди позицията да провеждане на редовни избори през 2022 година заедно с вота за президент на страната.

От правителството в Скопие са обявили, че ще изложат позицията си по френското предложение за вдигане на българското вето, след като стане ясна единната позиция на европейските лидери.

"Нямаме официално отправено предложение", заяви външният министър на РСМ Буяр Османи, цитиран от БНР и уточни, че той има достъп до документа с френското предложение и в момента се прави анализ.

Османи подчерта, че не иска с позициите им да се злоупотребява в дебата в София и че е важно да знаят какви ще бъдат позициите на всяка една от страните членки.

"Така е направена преценка, че трябва да работим със страните членки сега, но ще дадем позицията си, след като чуем всички за текста и след като анализът приключи" – коментира Буяр Османи, като бе категоричен, че едва след като България обяви своята позиция, тогава и неговото правителство ще заяви своята.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст